ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКабмін шукає шляхи компромісу за «зеленим тарифом»

Кабмін шукає шляхи компромісу за «зеленим тарифом»

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук під час звіту уряду заявив, що уряд веде діалог з бізнесом і шукає компроміс по «зеленому» тарифу, передає «Українська енергетика».

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук під час звіту уряду заявив, що уряд веде діалог з бізнесом і шукає компроміс по «зеленому» тарифу, передає «Українська енергетика».

«Зелений тариф - це складне питання. Він був встановлений дуже високим і фактично ми взяли на себе зобов'язання людям, які будують зелену генерацію, платити дуже дорого за електроенергію. Така практика існувала в світі. Сюди зайшло багато інвесторів, які на ці умови погодилися. Але зараз ми припускаємо серйозні проблеми з тим, щоб обслуговувати такі високі зобов'язання », - сказав прем'єр.

Він визнав, що вже є серйозні проблеми з тим, "щоб наша енергетика обслуговувала такі високі зобов'язання". Тому уряд постійно знаходиться в діалозі з ринком, підкреслив Гончарук.

"Ми з інвесторами постійно обговорюємо можливий компроміс, щоб не допустити ретроспективної зміни правил. Ми також проти цього", - додав прем'єр.

Нагадаємо, в лютому 2019 року Європейський союз, ЄБРР, Світовий банк і Енергетичного співтовариства закликали Україну перейти від діючого "зеленого тарифу" до конкурентної системі "зелених" аукціонів.

"Зелений" тариф - державна дотація для виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Для домогосподарств і юридичних осіб схема дотації різна. Комерційним компаніям "зелений" тариф виплачує ДП "Гарантований покупець" - як єдиний покупець "чистої" електроенергії у бізнесу. Домогосподарствам же тариф дістається від місцевих обленерго - так званих "Постачальників універсальних послуг" (ПУП), спеціальність яких - прийом і постачання електроенергії.

 

 
Коментарі (0)