ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКабмін схвалив антикорупційну стратегію

Кабмін схвалив антикорупційну стратегію

Кабінет Міністрів схвалив проєкт антикорупційної стратегії на 2020 – 2024 роки. Її виконання дасть змогу Україні заощадити до 200 мільярдів гривень на рік

Кабінет Міністрів схвалив проєкт антикорупційної стратегії на 2020 – 2024 роки. Її виконання дасть змогу Україні заощадити до 200 мільярдів гривень на рік.

З 2014 року антикорупційні заходи дозволяють економити до 6% ВВП щорічно. Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Це важливий крок для того, аби протидія та запобігання корупції в Україні відбувалися системно, а державні органи працювали для цієї мети як велика команда,

– йдеться у повідомленні.

Голова НАЗК Олександр Новіков під час засідання Кабміну заявив, що 91% громадян вважає корупцію серйозною або дуже серйозною проблемою в державі. Однак Україні з 2017 року немає стратегічного бачення її вирішення.

Тому, за його словами, впровадження антикорупційної стратегії – це питання підвищення довіри громадян до органів влади.

Що забезпечить виконання стратегії:

За попередніми оцінками, запропоновані антикорупційною стратегією заходи допоможуть Україні економити до 200 мільярдів гривень щороку.

Крім того, очищення від корупції стане позитивним знаком для інвесторів та допоможе збільшити кількість підприємств та робочих місць.

Головні принципи стратегії:

оптимізація функцій держорганів;

цифрова трансформація та відкриті дані;

зручні законні сервіси;

нетерпимість до корупції серед громадян;

невідворотність покарання.

Стратегія зосереджується на протидію та запобігання корупції у 8 таких сферах

суд, прокуратура і поліція;

державне регулювання економіки;

державний і приватний сектори економіки;

податки і митниця;

будівництво, земля, інфраструктура;

сектор оборони;

охорона здоров'я і соціальний захист;

система запобігання і протидії корупції.

Далі проєкт стратегії повинен прийняти парламент. Після цього розроблять програму заходів для виконання стратегії.

 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
17 Вересня 2020 p. 18:17
Є спостереження, що при досить помірних  посадових   окладах  керівні працівники держустанов регулярно, щомісяця отримують премії, що у декілька разів (!) перевищують їх посадовий оклад. Тому є пропозиція для Кабмину, щоб при розрахунку пенсій таким керівним працівникам їхні регулярні премії не бралися до уваги. Крім того, треба переглянути вже призначені пенсії бувшим   держпосадовцям , і перерахувати їх без регулярних премій. Це дасть суттєву економію держбюджету і зменшить соціальну напругу у державі.
Коля Пухов
17 Вересня 2020 p. 18:20
Керівні працівники держустанов - це, наприклад, головбухи Управлінь освіти м.Києва. Про них точно відомо, що вони щомісяця отримували премії, що у декілька разів перевищували їх посадовий оклад. Скоріше всього, подібних керівних посад у державі досить багато, і кожне з них на цій посаді проїдає бюджет за п"ятьох....