ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКабмін спростить іпотечні умови

Кабмін спростить іпотечні умови

Уряд планує лібералізувати умови надання іпотечних кредитів. А саме: знизити обов’язковий внесок позичальника до 10%, а також здійснювати часткову компенсацію процентів безпосередньо банкам

Уряд планує лібералізувати умови надання іпотечних кредитів. Зокрема, вчора про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк під час візиту до Дніпропетровську. Посадовець заявив, що відомство пропонує уряду знизити обов’язковий власний внесок позичальника з 25% до 10%, а також здійснювати часткову компенсацію процентів безпосередньо банкам, а не позичальникам. Останнє означає, що позичальник буде сплачувати банку не 16% річних, а лише 3%, інші 13% буде отримувати безпосередньо банк. За словами Міністра необхідність внести зміни до умов програми зумовлена проханнями громадян, які неодноразово зверталися з ними під  час відвідання офісів «єдиного вікна», діючих у рамках програми. Також серед запланованих змін підвищення частки, яку може складати платіж за кредитом у сукупному доході сім’ї, з 40% до 55%,  підвищення верхньої межі доходів сім’ї позичальника для отримання часткової компенсації. Крім того, планується визначати граничну площу житла з урахуванням кількості членів сім’ї позичальника, підвищити розрахункову вартість житла для нарахування часткової компенсації без збільшення ціни квартири, що значно збільшить пропозицію та можливість вибору житла. Передбачається можливість отримання кредиту під 6% річних на допустиме перевищення граничної площі та розрахункової вартості, яка раніше могла покриватися виключно за власні кошти громадян.

«У.К.» також стало відомо, що наразі проект постанови, яким пропонуються вказані зміни узгоджується з банками. Але, треба відмітити, що для фінансових закладів це досить невигідні умови: кредити надаються з дохідністю нижче ринкової, та 25% внесок і так є замалим для звичайних іпотечних програм. Його зниження зменшує рентабельність програми, але українські банки сподіваються залучити на таких умовах велику кількість платоспроможних позичальників.

Нагадаємо, що на сьогодні виявили бажання взяти іпотечний кредит за цією програмою 7,5 тис. громадян, забудовниками запропоновано 4,7 тис. квартири, та вже укладено 72 договори. 30 млн грн вже направлено у регіони, профінансовано 14 кредитів на загальну суму понад 4,6 млн грн, з них 9 у Києві та 3 в Криму. Всього на цей рік на фінансування програми передбачено 1 млрд грн. бюджетних коштів. Однак на сьогодні лише державні Ощадбанк та Укргазбанк долучилися до кредитування «доступного житла». Кілька комерційних банків приймають участь в кредитуванні на рівні окремих регіонів, мова йде про такі установи, як: «Фінанси та кредит», Укрексімбанк, Укрсоцбанк, Брокбізнесбанк, банк «Форум», Кредобанк та банк «Фінансова ініціатива».  

 
Коментарі (0)