ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоКабмін спростив життя будівельникам

Кабмін спростив життя будівельникам

У Кабміні схвалили законопроект, який зробить роботу будівельників простіше. Він покликаний децентралізувати систему державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Кабінет Міністрів схвалив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю». Він покликаний децентралізувати систему державного архітектурно-будівельного контролю і нагляду. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі Кабінету міністрів.

Відповідно до законопроекту, виконавчі органи сільських, селищних та міських рад зможуть самостійно здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль. Окрім того, їм дозволять проводити дозвільно-погоджувальні процедури у будівництві об’єктів, розташованих на території населених пунктів. Якщо ж об’єкти знаходяться поза межами населених пунктів, вищесказані функції лягають на плечі райдержадміністрацій. А центральний орган виконавчої влади здійснюватиме такі функції лише щодо об’єктів, розташованих на території кількох адміністративно-територіальних одиниць.
 
Також законопроектом вдосконалили процедури подання декларації про виконання підготовчих та будівельних робіт шляхом установлення вичерпного переліку підстав для її повернення. Термін видачі технічних умов скоротили з 15 робочих днів (в окремих випадках – 30) до 10 з дня реєстрації заяви.
 
Визначено право замовника будівництва на застосування автономних систем інженерного забезпечення незалежно від того, чи є на відповідній території магістральні або інших інженерні мережі.
 
До того ж, якщо забудовник подав декларації про початок підготовчих робіт чи будівницто, але їх в якихось причин не зареєстрували, то на 11-й робочий день спрацює закон «мовчазної згоди». 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», держархбудінспекція відзначає позитивну динаміку зростання обсягів будівництва. У минулому році розпочато будівництво майже 120 тис. об’єктів.
 
Коментарі (0)