ГоловнаНовини ЖКГПодіїКабмін відмовляється від прожиткового мінімуму: соцвиплати будуть платити за базовою величиною

Кабмін відмовляється від прожиткового мінімуму: соцвиплати будуть платити за базовою величиною

Кабінет міністрів має намір відв'язати соціальні виплати з бюджетними платежами від прожиткового мінімуму, що вже сформовано в законопроекти.

Соціальних виплат в Україні приділяється підвищена увага, оскільки підвищення мінімальних доходів не може проходити для них безслідно. Однак в найближчому часі може статися відмова від прожиткових мінімумів в рамках нарахування соцвиплат.

Повідомляється, що Кабінет міністрів має намір відв'язати соціальні виплати з бюджетними платежами від прожиткового мінімуму, що вже сформовано в законопроекти. У разі їх прийняття в Україні з'являться кілька нових базових величин:

  • Для соцвиплат українцям;
  • Для соцвиплат на дітей;
  • Для адміністративних зборів;
  • Для стягнень і фінансових платежів.

Після затвердження проектів законів всі перераховані фінансові операції більш не залежатимуть від прожиткового мінімуму - розрахунки будуть проводитися окремо і вказуватися в проекті держбюджету щорічно. Суми базових величин визначаються законопроектом, схваленим Кабінетом Міністрів, однак в даний час все ще не пройшов реєстрацію в Раді.

У документі говориться, що на момент введення в Україні зазначених величин їх розмір буде дорівнює прожитковому мінімуму, що діє в державі на момент прийняття законопроекту. На 1 січня наступного року базова величина для дитячих соцвиплат буде дорівнює прожитковому мінімуму для неповнолітніх певного віку, що діяв на 1 грудня поточного року. Те ж стосується і виплат для інших категорій громадян.

В даний час розмір базових величин вже відомий. Відповідно до закону про бюджет на поточний рік, починаючи з 1 грудня суми прожиткових мінімумів дорівнюватимуть:

  • Для дітей молодше 6 років - 2 100 гривень;
  • Для дітей віком від 6 до 18 років - 2 618 гривень;
  • Для непрацездатних громадян посилання - 1 934 гривні.
  • Базові величини для соцвиплат будуть відповідати цим сумам. 

 

 
Коментарі (0)