ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКабмін вводить єдину розрахункову суму зарплати при нарахуванні пенсії

Кабмін вводить єдину розрахункову суму зарплати при нарахуванні пенсії

Кабінет Міністрів України має намір ініціювати введення єдиної розрахункової суми середньої заробітної плати при нарахуванні пенсії в 3764,4 грн.

Про це розповів прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час презентації проекту пенсійної реформи на засіданні уряду в середу, передає «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, даний законопроект пропонує ввести нову формулу нарахування пенсій з 1 жовтня 2017 року на підставі єдиного підходу для «старих» і «нових» пенсіонерів з використанням показників середньої зарплати на рівні 3764,4 грн.

За інформацією на сайті пенсійної реформи, цей показник застосовується для обчислення пенсій, що призначаються у 2017 році (середній розмір заробітної плати за 2014, 2015 і 2016 роки).

За словами Гройсмана, раніше показник середньої зарплати, який ураховувався під час призначення пенсій, становив від 1197,91 грн до 3764,4 грн.

Обов'язкове осучаснення пенсій є складовою частиною пенсійної реформи, тобто їх перерахунок відповідно до зростання середньої заробітної плати, з якої сплачуються внески (спецпоказник, що використовується при нарахуванні пенсій).

Останнє «осучаснення» проводилося в 2012 році, але із застосуванням показника середньої заробітної плати для нарахування пенсій по Україні за 2007 рік (1197,91 тис. грн), тобто за цей час вона зросла більш ніж утричі, і в результаті дві третини пенсій навіть не досягають розміру прожиткового мінімуму.

«Перерахунок пенсій, запропонований урядом, ліквідує цей дисбаланс», - зазначається на сайті.

Водночас уряд пропонує знизити відсоток вартості одного року стажу з 1,35% (діє з 2008 року) до 1%.

Варто відзначити, що показник 1,35% для всіх пенсіонерів жодного разу повною мірою не застосовувався.

«Зниження цього показника не погіршить, а, навпаки, у більшості випадком поліпшить умови перегляду пенсії», - вважають в уряді.

Коефіцієнт буде однаковий для тих, кому пенсія нараховується в цьому році, і для тих пенсіонерів, яким вона перераховується.

За розрахунками уряду, в результаті пенсії будуть перераховані, тобто підвищені, близько 5,6 млн українців (загалом їх в Україні 11,9 млн).

У подальшому базовий показник для розрахунку пенсії буде автоматично підвищуватися за ставкою, що становитиме мінімум половину темпів зростання середньої зарплати в Україні. З 1 січня 2018 року мінімальна пенсія становитиме 40% мінімальної заробітної плати.

З жовтня поточного року уряд також пропонує скасувати 15-відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіонерам. З 2,3 млн працюючих пенсіонерів зараз пенсії знижуються у 494 тис.

«Уряд пропонує, щоб ті, хто працює, отримували заробітну плату і пенсію в повному обсязі», - наголошується на сайті.

Як повідомлялося раніше, за оцінкою Гройсмана, на реалізацію проекту осучаснення пенсій в 2018 році буде необхідно 30,66 млрд грн.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
18 Травня 2017 p. 21:25
Багато осіб непенсійного віку взагалі не мають ні зарплат, ні пенсій ,-- звільнені з роботи з ініціативи держави, тобто по незалежним від працівників причинам позбавлені засобів існування, тому вимушені жити на утриманні своїх сімей.---------------------------- --------------------------------------------- І як же їм тепер не порадіти за працюючих пенсіонерів (за віком), які почали отримувати підвищені зарплати і пенсії.