ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняКабмін вводить новий порядок моніторингу водних ресурсів

Кабмін вводить новий порядок моніторингу водних ресурсів

Визначено основні вимоги до організації державного моніторингу вод.

Відповідний Порядок здійснення державного моніторингу вод затверджений постановою Кабміну від 19 вересня 2018 року № 758, яка набуде чинності 1 січня 2019 року.

Державному моніторингу підлягають масиви поверхневих і підземних вод, а також морські води в межах територіального моря і виключної морської економічної зони України.

Суб'єктами державного моніторингу вод є Мінприроди, Держводагентства, Держгеонадра, ГСЧС, а також Держагенство з управління зоною відчуження.

Моніторинг здійснюватиметься згідно із затвердженою програмою, яка повинна містити:

- інформацію про об'єкт державного моніторингу вод (код, найменування об'єкта, місце розташування та інші характеристики);

- біологічні, фізико-хімічні, хімічні та гідроморфологічні показники, періодичність здійснення моніторингу, інформацію про суб'єкта і виконавця моніторингу вод.

На підставі даних та інформації, отриманих в результаті моніторингу масивів поверхневих і підземних вод, визначається їх екологічне і хімічний стан, з урахуванням чого розробляються плани управління річковими басейнами і оцінюється рівень досягнення екологічних цілей.

На підставі даних, отриманих в результаті моніторингу морських вод, визначається їх екологічний стан, розробляється морська стратегія і оцінюється прогрес в досягненні "хорошого" екологічного стану морських вод.

Інформація, отримана і оброблена суб'єктами державного моніторингу вод, є офіційною.

Аналіз інформації, отриманої в рамках державного моніторингу вод, для оцінки стану вод та забезпечення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформацією для прийняття рішень проводиться:

Мінприроди - в частині державного моніторингу морських вод і на загальнодержавному рівні (щорічно);

Держводагентством (в частині державного моніторингу масивів поверхневих вод, включаючи прибережні води) і Держгеонадрами (в частині державного моніторингу масивів підземних вод) - на рівні районів річкових басейнів (щорічно).

Науково-методичне забезпечення державного моніторингу вод здійснює Мінприроди.

Фінансування державного моніторингу вод здійснюється за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

 

 
Коментарі (0)