ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2024-2025Кабмін запланував реформу теплопостачання

Кабмін запланував реформу теплопостачання

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури планує до 2030 року впровадити нову Державну цільову економічну програму з енергетичної модернізації підприємств теплокомуненерго

 

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури планує до 2030 року впровадити нову Державну цільову економічну програму з енергетичної модернізації підприємств теплокомуненерго. Стало відомо, які зміни очікують на комунальну сферу вже найближчими роками.

Про це розповіло видання Українська енергетика.

Зазначена ініціатива має на меті модернізацію системи централізованого теплопостачання. Також варто зауважити, що у зв'язку з цим в НКРЕКП вже розмірковують над переглядом алгоритму тарифоутворення. Такий крок дозволить постачальникам збільшити видатки на оновлення основних фондів.

“Інше завдання – перехід на довгострокове планування (щонайменше на 5 років) на підставі відповідних інвестиційних планів і схем теплопостачання міст. Розвиток сфери теплопостачання в Україні відбуватиметься у трьох напрямах”, - повідомив представник Національної комісії з державного регулювання Олександр Формагей. 

Поки що визначено три основних напрями розвитку теплопостачальної сфери в країні. Перш за все, в Україні має відбутись перехід від централізованого до помірно централізованого теплопостачання. Тобто активно впроваджуватимуться децентралізовані джерела, когенераційні або інші установки. Вони працюватимуть з використанням скидного тепла, до прикладу для цього можуть бути використані теплові насоси. 

Другим напрямком буде збільшення інвестицій у теплопостачальні мережі, зниження витрат та підвищення енергоефективності з боку споживачів.

Водночас відбуватиметься поступовий перехід на альтернативні, відновлювані джерела енергії. Такий крок дозволить зменшити залежність теплопостачальників від викопного палива. Це і є третім напрямом реформи. 

“Такі зміни вже відбуваються. Наприклад, у Харкові, де було знищено всі системи генерації і близько 1,3 млн жителів залишилися без теплопостачання від ТЕЦ, наразі розвивається система когенераційних уставок і блочно-модульних котелень. Це має сприяти підготовці міста до чергового опалювального сезону”, - пишуть автори публікації. 

Зокрема високої енергоефективності вдасться досягти завдяки використанню теплових насосів. 

“У межах швейцарського проєкту в Житомирі встановлено сучасну ТЕЦ, яка працює на трісці. Термодинамічна установка виробляє тепло та електроенергію. Потужність ТЕЦ – 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії. Вартість проєкту – близько 300 млн грн”, - зазначать в Українській енергетиці. 

 

 

 
Коментарі (0)