ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняКабмін знизив норму споживання газу українцям без лічильника

Кабмін знизив норму споживання газу українцям без лічильника

Уряд схвалив зниження фіксованих норм споживання газу для населення без лічильників, що дозволить українцям платити вдвічі менше і простимулює облгази до встановлення лічильників.

Кабінет Міністрів видав постанову, якою зменшив норму споживання газу без лічильників до 3 куб. м. Про це повідомив в. о. голови НКРЕКП Дмитро Вовк, передає «РБК-Україна».

«Наша ініціатива дозволяє людині платити менше, стимулювати облгази встановлювати лічильники», - сказав він.
 
Пан Вовк також повідомив, що тільки 7% населення споживає газ без лічильників.
 
«Старі норми споживання становили 6 куб. м, тепер вона буде становити 3 куб. м. У разі, якщо ці люди користуються газовою плитою і мають централізоване або гаряче водопостачання. Там є три градації. Ті, хто має газову плиту і має централізоване, було 6, стане 3. Ті, хто використовує газову плиту і не мають централізованого гарячого водопостачання, норма була 9 куб. м, а зараз буде 4,5 куб. м. І ті, хто користувався газовою плитою і водонагрівачами, попередня норма була 18 куб. м, тепер вона стане 9 куб. м», - додав він.
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», НКРЕКП пропонує на законодавчому рівні врегулювати механізм забезпечення 100% комерційного обліку у сфері теплопостачання і водопостачання. Відповідні заходи дозволять забезпечити раціональне використання ресурсів.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
30 Квітня 2015 p. 23:36
Прочитавши вищенаведену статтю , наївний споживач, що не має газового лічильника в квартирі, може подумати, що держава хоче зменшити йому оплату за газ. "Чудасія якась, цього не може бути", -- виникає наступна думка, яка і є , до речі, правильною. Особисто мій прогноз наступний. Мешканці багатоповерхівок раніше платили за газ по нормативам, а тепер будуть платити за так зване "фактичне" споживання, яке у 5-7 разів перевищує нормативне (аналогічно до того, як сплачують за холодну воду при відсутності квартирного лічильника).Відповідно, і оплата за газ буде нараховуватися за "фактично" спожитий газ, а не за нормативний, як це було раніше. Тобто, зменшення норм споживання лише привело до зменшення розміру субсидій, оскільки субсидіїї призначаються тільки в межах норм споживання. Справді було б дивно, якби був прийнятий закон збитковий для держави на користь пересічних споживачів.