ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКам’янець-Подільський оновлює ЖКГ… в кредит

Кам’янець-Подільський оновлює ЖКГ… в кредит

Програма передбачає отримання 4,8 млн дол. США під 0,5% річних для оновлення обладнання систем водопостачання та водовідведення

Кам’янець-Подільський став одним з 17 міст України, якому вдалося взяти кредит від Світового банку на модернізацію житлово-комунального господарства. Програма передбачає отримання 4,8 млн дол. США під 0,5% річних для оновлення обладнання систем водопостачання та водовідведення.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі міськради.

Варто зауважити, що якби такі кошти були виділені з державного бюджету через цільову програму, то необхідно було здійснити співфінансування з міського бюджету на рівні 30%. Такі кошти Кам’янець ще не скоро би віднайшов.

Після ратифікації угоди Верховною Радою, Світовим банком спеціально для України було розроблено «Проект розвитку міської інфраструктури», яким передбачено отримання позик для українських міст.

Міністерством ЖКГ запропоновано порядок відбору підприємств для участі у реалізації цього проекту. Одним із основних документів є бізнес-план, який у 2008 році був замовлений виконавчим комітетом міської ради. Бізнес-план пройшов експертизу в декількох установах.

Кам’янець-Подільський отримав кредит Світового банку у сумі на суму 32,6 млн. грн. Ці кошти будуть спрямовані на модернізацію обладнання водопостачання і водовідведення на умовах кредиту під 0,5% річних, терміном на 17 років з відстрочкою платежу на 5 років.

Першим напрямком, куди спрямовані кошти, є відновлення артезіанських свердловин. У 2011 році за ці кошти вдалося повністю замінити обладнання на 21 свердловині Мукшанського, Смотрицького та Біланівського водозаборів.

«Позитивом є те, що Кам’янець-Подільський отримає якісну воду з джерел. У разі непередбачуваних ситуацій чи аварій на Дністрі ми зможемо власними силами забезпечити місто питною водою, принаймні до 3-х поверхів вода буде подаватися», – коментує директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук.

Також за ці кошти виконано ряд робіт по модернізації станції першого підйому Дністровського водогону. Там замінено ліфт, поміняне обладнання для відкачування та зскрібання намулу. Освоєння коштів ще триває.

Наступний напрямок – каналізаційні очисні споруди (КОС). Завершено реконструкцію первинного та вторинного відстійників із заміною всіх металевих конструкцій та капітальним ремонтом бетонного дна на КОС. Обладнання, яке тут експлуатувалося до цього, вже прослужило понад 40 років і потребувало негайної заміни. У 2012 році буде продовжено освоєння коштів кредиту Світового банку, основа увага буде приділена заміні мереж.

Ще одним напрямком у покращенні водопостачання міста є реалізація програми «Питна вода». Завдяки зусиллям міського голови Михайла Сімашкевича, депутата обласної ради Володимира Мельниченка на сьогодні у місті  працюють 3 бювети доочистки води та міні-завод, де проводиться бутелювання води.

Особлива увага буде приділятися і просвітницькій роботі серед населення міста – люди повинні знати, наскільки важливим для їхнього здоров’я є якість питної води.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)