ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняКаналізацію столиці наповнять грошовим потоком

Каналізацію столиці наповнять грошовим потоком

Реконструювати одну з найбільших українських станцій з очищення стічних вод - БСА - будуть японські інвестори. У КМДА вже обговорили можливість такої співпраці. Це поставить крапку у скандалі з українською компанією "Берлінвассер".
ПАТ АК «Київводоканал» назвав потенційного інвестора, який може профінансувати проект реконструкції Бортницької станції аерації. Зокрема, у середу ввечері прес-служба столичного водоканалу повідомила про підписання підприємством узгодженого протоколу з Японським Агентством міжнародного співробітництва (JICA) про подальшу співпрацю щодо реалізації проекту модернізації БСА. Сторони визначили загальні напрямки, орієнтовні розрахунки і прогнози, що стосуються потреб каналізаційної системи столиці, вивчили документи, що визначають нормативи на стічні води.
 
Від результів спільної роботи «Київводоканалу» і JICA буде залежати, чи зможе Київ залучити кредитні кошти (під держгарантії) для фінансування реконструкції станції аерації.
 
«Для оцінки можливості надання допомоги з боку уряду Японії, протягом наступних зустрічей планується ретельно обговорити особливості та необхідність впровадження проекту, а також загальну інформацію із системи очищення стоків в Україні, - зазначається у повідомленні «Київводоканалу». - У цілому сторони підтвердили готовність опрацювати всі необхідні дані для можливості отримання кредиту за програмою ODA (офіційна допомога у розвитку) на реконструкцію Бортницької станції аерації».
 
Про те, що БСА, скоріш за все, буде реконструюватися за рахунок японських коштів, «Україна Комунальна» повідомила в лютому 2013 року. «Можу сказати лише те, що мова піде про японські інвестиції. При цьому, розглядаються не тільки схеми прямого фінансування, а й поставок обладнання», - розповів тоді в інтерв'ю «У.К.» начальник БСА Володимир Бражник (див. «У.К.» від 18 лютого).
 
За його словами, весь проект модернізації каналізаційної системи Києва оцінюється у 5 млрд грн, реконструкція першого блоку - 1,5 млрд грн. Терміни реалізації проекту - не більше 5 років. Пан Бражник також зазначив, що у ході реконструкції планується використання сучасних технологій очищення стічних вод, впровадження технологій щодо зниження в очищеній воді концентрації сполук азоту і фосфору до вимог європейських нормативів. Крім того, на БСА передбачається будівництво нової технологічної лінії утилізації осадів стічних вод, яка дозволить виключити їх накопичення на мулових полях, та установка системи дезодорації забрудненого повітря.
 
Втім, реконструювати БСА, як і побудувати мулоспалювальний завод, за рахунок інвестицій Київ намагається вже не перший рік. У 2009 тендер на підготовку проекту реконструкції та будівництва заводу виграла компанія «Берлінвассер Інтернешенал ОСТ», яка позиціонувала себе як українська «дочка» німецької компанії Berlinwasser International AG. Для розуміння: Berlinwasser - провідний оператор водопостачання та водовідведення Німеччини, активно працює на зарубіжних ринках - в Росії, Китаї, Індії, Намібії, Бразилії, Таїланді, Туреччині, В'єтнамі, Угорщині, Сербії, Албанії та інших країнах. Спеціалізується на на розробці та впровадженні ефективних моделей експлуатації водопровідно-каналізаційних систем, веде великі інвестиційні програми та проекти державно-приватного партнерства.
 
Підготовку проекту українські представники німецької компанії оцінили в 5,5 млн грн. Всього з міського бюджету «Берлінвассер Інтернешенал ОСТ» отримала 31 млн грн.
 
Діяльність компанії в Україні завершилася скандалом. Компанія не виконала оплачені роботи, тобто, не підготувала проект, і змінила адресу. Торік слідство за фактом привласнення українською «Берлінвассер» бюджетних коштів зайнялася Київська екологічна прокуратура.
 
Джерело «України Комунальної» у ПАТ «Київводоканал» раніше розповіло виданню, що українська компанія не має відношення до німецького оператора. «Переховуючись за ім'ям німецької компанії, українська фірма брала участь у конкурсі, і обіцяла зробити проект. Ми майже 2 роки не бачили цих проектувальників», - повідомив співрозмовник «У.К.».
 
За даними «Київводоканалу», у минулому році розпорядженням уряду були знову виділено кошти на проектування, приведена в порядок нормативна база з визначення замовника будівництва і подальшого фінансування. Цього разу замовником робіт є водоканал, а не органи місцевого самоврядування. Проведено відкриті торги та процедури на виготовлення проекту стадії «П». Проект буде підготовлений українськими фахівцями інституту «Київінжпроект». 
 
Однак, в цьому році голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов знову звертався до уряду з проханням виділити відповідне фінансування для проектування реконструкції БСА, оскільки 20 млн грн коштів міського бюджету недостатньо. 
 
ДОВІДКА:
 
Бортницька станція аерації очищає не тільки стічні води столиці, але міст-супутників Києва. Введена в експлуатацію у 1965 році. Проектувальна потужність - 1,8 млн. кубометрів стічних вод на день. Мулові поля БСА займають площу в 272 га і містять 9 млн тонн відпрацьованого мулу. Глибина мулових полів - 3,5-5 м.
 
JICA - Японське агентство міжнародного співробітництва працює в Україні з 2006 року. Його діяльність спрямована на підвищення екологічної безпеки та підвищення ефективності, економічності та технологічного розвитку.
 
Коментарі (0)