ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГКатегорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

Через нові правила нарахування житлово-комунальних компенсацій в 2019 році право на отримання субсидії втратили наступні категорії громадян
Згідно законодавством України право на отримання субсидії для сплати житлово-комунальних послуг мають сім’ї, чиї витрати на оплату комуналки (у межах встановлених норм споживання та з урахуванням пільг) перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально та залежить від сукупного доходу сім’ї.
 
Житлово-комунальна субсидія оформляється на одного з зареєстрованих членів сім’ї, на ім’я якого відкрито особові рахунки на оплату комунальних послуг. Решта членів домогосподарства для призначення субсидії повинні підтвердити свою згоду на доступ і обробку персональних даних. Квартиронаймачі, які сплачують комунальні послуги відповідно до договору оренди, також мають право на надання субсидії.  
 
Через нові правила нарахування житлово-комунальних компенсацій в 2019 році право на отримання субсидії втратили наступні категорії громадян:
 
  • орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду
  • особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень
  • володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами
  • особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним спосіб набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб
  • боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень)
  • власники житлових приміщень з великою квадратурою: площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку — 200 кв. м. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї
  • особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. Таким громадянам органи УСЗН автоматично зараховують в дохід три прожиткові мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії.
Оформлення субсидії здійснюється структурним підрозділом з питань соціального захисту населення  за місцем реєстрації заявника (орендарі — за місцем проживання). Призначення субсидії здійснюється на підставі заяви та декларації. Документи можуть бути подані особисто або надіслані поштою. Крім того, працює система онлайн-оформлення субсидій.
 
Субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців і розраховується:
  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня
  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня
 

Перепризначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон для деяких категорій субсидіантів здійснюється виключно після надання нових заяв і декларацій. 

 
Коментарі (0)