ГоловнаПослугиНовини ЖКГУкраїнські дороги стануть платними для деяких автомобілей

Українські дороги стануть платними для деяких автомобілей

Чиновники мають намір змусити водіїв вантажівок вагою понад 12 тонн платити за проїзд українськими дорогами. Адже зараз такі автомобілі не покривають акцизом той збиток, який наносять автошляхам.

Українські дороги можуть стати платними для вантажівок вагою понад 12 тонн. Про це повідомив глава дорожнього департаменту Міністерства інфраструктури Роман Хміль, передає «УНІАН».

«На сьогодні фури вагою понад 12 тонн не покривають акцизом той збиток, який наносять дорозі. Справедлива доплата з фури загальною масою до 40 т - близько 3 грн за км, понад акцизу. Тому потрібно вводити плату за проїзд фур загальною масою понад 12 тонн», - повідомив пан Хміль.
 
Також, за його словами, на даний момент 75% зборів від паливного акцизу по Україні приносять водії легкового транспорту та автобусів. Того ж часу, 80% збитку дорогам наносять вантажівки вагою від 12 до 40 тонн.
 
«Саме тому ми вирішили, що замість підвищення акцизу на бензин для всіх, справедливо буде ввести плату за проїзд вантажівок з загальною масою понад 12 тонн, як це давно вже зробили в інших країнах», - зазначив чиновник.
 
Пан Хміль також додав, що будівництво бетонних доріг, які зможуть витримувати перевантаження транспорту понад 40 тонн, економічно необґрунтоване.
 
 
«Звичайно, можна побудувати дорогу, яка витримає і 60-100 тонн, але це буде по суті та вартості злітно-посадкова смуга в аеропорту. Коштувати це буде в 10 разів більше, ніж зазвичай і не окупиться. Навіть європейці такі дороги не будують, а у нас в Україні інтенсивність руху на дорогах в 2-3 рази нижче, ніж в Європі, тобто окупність гірше», - повідомив він.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», за словами Віце-прем'єр-міністра Валерія Вощевського, сьогодні в Україні 97% доріг знаходяться в незадовільному стані. Щорічні збитки держави через відсутність дієвого вагового контролю становлять близько 3 млрд грн.
 
Коментарі (0)