ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика"Хочу всіх заспокоїти. Електроенергія є, світло є. Вони будуть і сьогодні, і завтра" - Герус

"Хочу всіх заспокоїти. Електроенергія є, світло є. Вони будуть і сьогодні, і завтра" - Герус

Голова парламентського комітету енергетики та ЖКП прокоментував зимові кризові явища у енергетиці та розповів, як можна було б уникнути цієї кризи
Органи влади вживають заходів, щоб в Україні не було відключень електроенергії під час морозів. Про це в ефірі "Свободи слова" сказав голова парламентського комітету енергетики та ЖКП Андрій Герус, повідомляє "Українська енергетика".
 
"Хочу всіх заспокоїти. Електроенергія є, світло є. Вони будуть і сьогодні, і завтра. Ведеться робота, як діяти у цій складній ситуації, щоб у всіх було світло", - зазначив Герус.
 
За його словами, одним з таких рішень є імпорт — однак цей захід критикується.
 
"Зараз є імпорт, який становить близько 2%. Він переважно йде з Білорусі. Те все, що не покриває наша українська генерація, покриває імпорт", - сказав Герус.
 
На його думку, ще одним із заходів, який би унеможливив зимову кризу в енергетиці, було б введення у роботу 12 блоків атомної генерації. Однак зараз працює лише 10 - решта перебувають у ремонтах. У зв'язку з цим Герус пропонує дотримуватися графіків ремонтів АЕС влітку-на початку осені, щоб вони працювали взимку.
 
"Нам потрібно більше покладатися на атомну енергетику. Влітку був збій — були зупинені блоки атомних станцій. У підсумку вони повернулися із простою, щоб спрацювати ядерне паливо. І тільки тоді, восени, вони змогли піти у ремонти. Поки у них є паливо, вони не можуть піти у ремонт. Однак це затягнулося в зиму, на цей період приходило і спалення вугілля", - зазначив Герус.
 
Третій захід, який міг би полегшити кризові явища — це своєчасна закупівля вугілля замість спаленого у жовтні-грудні.
 

"Електроенергія продалася, за ці гроші можна було б купити нове вугілля. Але чомусь нове вугілля не було куплене. Ми бачимо провал складів", - додав Герус. 

 
Коментарі (0)