ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКиян «лякають» арештом квартир за комунальні борги

Киян «лякають» арештом квартир за комунальні борги

Киян попереджають, що у разі несплати боргів за комунальні послуги, буде накладений арешт на квартири. Кажуть, для цього, буде достатньо боргу за «комуналку» навіть за 3-4 місяці.

Мешканці кількох висоток Святошинського району м. Києва скаржаться, що на під’їздах будинків з’явились оголошення, у яких попереджають про можливий арешт їх майна за комунальні борги, передає «Сегодня».

«На обрізаному папірці було надруковано, що треба подати квитанцію про сплату боргу бухгалтеру ЖЕКа, щоб уникнути арешту і продажу квартири. Але будинок у нас кооперативний, ЖЕКа немає! Тай сам папірець підозрілий – не на бланку, без підписів і печаток», - розповіла жителька Борщагівки Наталя Харламова.

Зазначається, телефон, вказаний у папірці, належить комунальному концерну «Центр комунального сервісу».

«Ми представляємо інтереси усіх київських ЖЕКів з питань заборгованості  за компослуги. Наразі триває робота з боржниками у всіх будинках міста, які перебувають у комунальній власності. Тим, у кого є борги, треба надати бухгалтеру ЖЕКу (чи  бухгалтеру кооперативу чи ОСББ) квитанції про сплату. Інакше у подальшому з такими власниками будуть розбиратися через суд: на їх квартири накладуть арешт, а борги будуть стягувати», — розповів співробітник Центру.

Також, він додав, що для того, щоб арештували квартиру, достатньо боргу за 3-4 місяці.

При цьому, у КМДА запевнили, що працівники Центру, які розіслали такі повідомлення боржникам, діють у рамках закону.

«Це один з методів боротьби з боржниками. Зараз людей попереджають, що за борги можуть бути наслідки. Якщо у боржників є питання, вони можуть звернутися в центр і розібратися в ситуації. Ті, в кого є борг, мають його оплатити, або реструктурувати», - пояснила прес-секретар заступника говори КМДА Юлія Грамотна.

Окрім того, вона зазначила, якщо боржник проігнорує попередження і не платитиме за компослуги – центр буде звертатися до суду. І далі суму боргу стягуватимуть у судовому порядку.

У свою чергу, експерти переконані, що такі дії влади не підвищать платіжну дисципліну.

«Це не до кінця продуманий хід, і кардинально ситуацію з платіжною дисципліною він не змінить. Адже в законодавстві не передбачений чіткий механізм, згідно з яким можна виселити боржника на вулицю. Накласти арешт за борги можна, коли сума боргу перевищує 12 тисяч гривень, але якщо в квартирі є малолітні діти, то забрати квартиру неможливо. Утім, такого київська влада і Уряд не допустять, адже тоді почнеться масовий бунт «, - переконаний президент Інституту реформ та розвитку міста Олександр Вовченко.

Проте юристи вважають, що забрати житло цілком можливо, і тоді можуть постраждати близько 5-7 тисяч незаможних городян.

Нагадаємо, за 10 місяців 2015 року кияни сплатили майже 5 мільярдів гривень за житлово-комунальні послуги. На кінець жовтня заборгованість населення столиці становила трохи більше мільярда гривень.

 
Коментарі (0)