ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоКиянам запропонують житло особливої доступності

Киянам запропонують житло особливої доступності

у міському бюджеті столиці планується передбачити кошти на допомогу киянам, які потребують покращення житлових умов і бажають взяти участь в програмі «Доступне житло», сплативши перший внесок у розмірі 20% вартості квартири

 

Голова КМДА Олександр Попов планує представити на розгляд депутатів Київради проект додаткової програми підтримки киян у придбанні квартир.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі КМДА.

Зокрема, у міському бюджеті столиці планується передбачити кошти на допомогу киянам, які потребують покращення житлових умов і бажають взяти участь в програмі «Доступне житло», сплативши перший внесок у розмірі 20% вартості квартири.

Таку допомогу, на думку Олександра Попова, могли б отримати передусім працівники соціальної галузі, які десятками років простояли на черзі на покращення житлових умов.

«Я доручив прорахувати можливість запровадження програми додаткової підтримки киян. Йдеться про допомогу бюджетникам – лікарям, вчителям, які стоять на черзі. Нині, щоб придбати квартиру, потрібно заплатити хоча б 20 відсотків першого внеску, а це, зазвичай, не під силу працівникам бюджетної галузі. Тому ми розглядаємо варіант надання допомоги людям, які десятками років чекають покращення житлових умов, у розмірі 20 відсотків, а решту суми – під три відсотки річних упродовж 15 років виплачуватиме власник житла», – розповів Олександр Попов.

Він пояснив, що така програма може бути вигідною місту не лише у соціальному, але й в економічному плані. Адже збільшення кількості учасників програми «Доступне житло» з одного боку дозволить пришвидшити вирішення «квартирного питання» у місті, а з іншого стимулюватиме розвиток будівельної галузі, що в свою чергу забезпечить збільшення надходжень до міського бюджету за рахунок податків.

«Коли ж ми надаємо 20 відсотків підтримки, то приблизно стільки ж у вигляді податків з цього будівництва повертається в бюджет. Водночас, у нас є можливість будувати квартири, доступніші за ціною. Ми пропонуємо киянам навіть не ринкові ціни, а фактично собівартість. Програми доступного житла, які започаткував Президент України, – це можливість залучити більшу кількість людей до інвестування разом з державою у будівництво житла. Головне ж завдання міста – підтримати людей у цій програмі, створити умови, аби, у тому числі за рахунок можливостей столичного бюджету, кожен, хто потребує покращення житлових умов, зміг його отримати», – наголосив Олександр Попов.

Голова столичної адміністрації доручив профільним службам КМДА вивчити можливість запровадження такої програми у місті і підготувати відповідний проект рішення. Виступити із відповідною ініціативою перед депутатами Київради Олександр Попов планує на пленарному засіданні сесії у вересні.

 
Коментарі (0)