ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКияни отримують завищені платіжки за опалення через боржників і махінацій постачальників

Кияни отримують завищені платіжки за опалення через боржників і махінацій постачальників

З кожним місяцем кількість невдоволених киян, які звертаються в теплопостачальні компанії, неухильно зростає

Кияни масово отримують рахунки із завищеними сумами за опалення. На думку експертів, постачальники тепла накручують цифри, щоб перекрити збитки із-за хвилі неплатежів.

З кожним місяцем кількість невдоволених киян, які звертаються в теплопостачальні компанії, неухильно зростає.

Згідно з офіційною статистикою «Київенерго», середньорічна кількість заявок на перерахунок квитанцій за тепло і гарячу воду збільшилася майже в кілька разів порівняно з 2013 роком. На думку екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренко, цей опалювальний сезон показав, що в багатьох квитанціях всі постачальники завищували кількість спожитого тепла в надії, що не всі звернуться за перерахунком.

«У деяких будинках обсяг спожитих Гкал виріс в два-чотири рази в порівнянні з попереднім опалювальним сезоном. При цьому дійсно холодних днів цієї зими було небагато», — говорить Кучеренко.

У свою чергу директор аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що таким чином постачальники послуг намагаються покрити збитки із-за хвилі неплатежів. «Після підвищення цін енергопостачальні компанії нагромадили величезні дебіторські заборгованості. Тому, щоб компенсувати збитки, змушені були нараховувати суму, виходячи з так званого розрахункового плану. Тобто, щоб люди, які справно платять, заплатили і за тих, хто платити відмовляється», — вважає Охріменко.

Згідно з даними Держстату, в січні 2017 року кияни не сплатили майже чверть від нарахованих сум за тепло і гарячу воду.

За словами енергетичного експерта Марії Яковлевої, часто постачальники тепла грішать тим, що недостатньо нагрівають теплоносій, а за підсумками місяця беруть повну вартість Гкал. «В середині зими до нас додому прийшла платіжка в розмірі 300 тис. грн. Ми були не згодні з цією цифрою і написали скаргу на перерахунок. В результаті загальнобудинковий рахунок знизився до 100 тис. грн», — говорить Яковлєва.

У мерії ж запевняють, що щомісяця проводять перевірки, але вплинути на приватних постачальників тепла вони не можуть.

16 березня 2017 року з'явилася інформація про те, що мешканцям багатоквартирних будинків комунальники почали виставляти рахунки за опалення коридорів в парадних.

На початку опалювального сезону Кабінет міністрів заявив про намір запропонувати громадянам, які не охоплені програмою житлових субсидій, скористатися 12-місячної розстрочкою для оплати житлово-комунальних послуг.

При цьому Кабмін спростовував можливість підвищення комунальних тарифів на вимогу ключового кредитора країни Міжнародного валютного фонду, оскільки така вимога МВФ щодо України не висував.

Проте, в грудні 2016 року українці отримали рахунки за опалення, в яких були вказані астрономічні суми.

Заборгованість населення України по оплаті житлово-комунальних послуг у січні 2016 року збільшилася на 22% порівняно з груднем 2015 року — до 10 млрд 774,28 млн грн.

Станом на 5 вересня 2016 року заборгованість населення за житлово-комунальні послуги становила близько 10 млрд гривень.

10 листопада 2016 року Кабінет міністрів України заборонив стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги з громадян, які оформили субсидії. 

У грудні 2016 року Кабінет міністрів виділив додатково 359 млн грн на субсидії для власників приватних будинків на придбання вугілля, дров або інших видів твердого палива. 

 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
17 Березня 2017 p. 23:46
Від п"ятиповерхівки виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. Самі двірники багато холодної води виливають для поливу дерев , кущів, газонів та тротуарів. -----------------------------------------------------------------------------------------------------А потім за цю вилиту на вулицю воду платять споживачі, квартири яких не обладнані лічильниками води.
Коля Пухов
19 Березня 2017 p. 22:24
У Києві таких пятиповерхівок безліч, так як і у них квартир без лічильників води. І плата за холодну воду їм нараховується не по нормативам, а по так званому "фактичному" споживанню, яке набагато більше нормативного. Тобто, такі квартири оплачують усі поливання дерев та миття тротуарів через вуличні крани, що виходять з будинку.