ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняКияни перестали пити воду

Кияни перестали пити воду

Зменшення водокористування у великі християнські свята закономірне, однак продовжує спостерігатися тенденція до загального поступового зниження об’ємів споживання води у столиці за останні 20 років.

Цього року на Великдень аналітичний відділ Київводоканалу зафіксував рекордно низькі за останні 48 років показники споживання столичними мешканцями води. 670 тис. м³. за добу — саме такої позначки сягнуло водоспоживання киянами у свято Пасхи. Аналогічні середньодобові обсяги води спостерігалися ще у 1964 році.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Київводоканалу.

Для порівняння: у 1964 році за офіційним переписом кількість населення Києва становила 1,304 млн жителів, довжина водопровідної мережі – 904 км, а за добу мешканці столиці у середньому споживали 675 м³ води. 

За офіційним переписом станом на перше січня 2012 року населення столиці становить 3 млн жителів, неофіційно — до 5 млн, довжина водопровідної мережі при цьому – 4 тис. 134 км 94 м, у середньому за добу кияни споживають 868 тис. м³ води. 

Зменшення водокористування у великі християнські свята закономірне, однак продовжує спостерігатися тенденція до загального поступового зниження об’ємів споживання води у столиці за останні 20 років.  

Зауважимо, що такі процеси характерні не лише для столиці та інших міст України, а для всього світу. 

Нагадаємо, що у 1991 році споживання води сягнуло своєї рекордної позначки, а потім почало різко знижуватися. Так, загальний обсяг подачі води споживачам в 1991 році становив – 1 млн 500 тис. м³ за добу, а за 2011 рік – 868 тис. м³ за добу, що майже на третину менше.  

При зменшенні водоспоживання Київводоканал виводить з експлуатації об'єкти — насосні станції, резервуари чистої води - потреба у функціонуванні яких відпадає. Так, у квітні цього року на насосній станції «Смородинка» виведено з експлуатації та законсервовано один із чотирьох резервуарів чистої води. 

Водовідведення прямопропорційне водопостачанню, і якщо раніше великі об'єми стічної води забезпечували швидке проходження нечистот в колекторах, то сьогодні зменшення її кількості не дозволяє належним чином розбавляти відходи, що призводить до їх накопичення і збоїв у системі водовідведення. Крім того, незаповненість перерізу каналізаційних труб, діаметри яких місцями сягають більше трьох метрів, сприяє швидшому проходженню процесів газової корозії, яка руйнує залізобетонні конструкції колекторів. 

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)