ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГКияни платитимуть за тепло за старою методикою

Кияни платитимуть за тепло за старою методикою

Кияни сплачуватимуть за спожите в листопаді тепло у стандартному режимі. ПАТ «Київенерго» не зможе застосовувати «жовтневу» методику нарахування плати за централізоване опалення.

ПАТ «Київенерго» завершило реалізацію інвестиційної програми на 2015 рік зі встановлення будинкових приладів обліку теплової енергії і переходить в стандартний режим нарахування плати за централізоване опалення. Про це повідомив під час прес-конференції комерційний директор ПАТ «Київенерго» Євген Бушма.

«Наразі компанія фактично завершила реалізацію інвестпрограми зі встановлення будинкових лічильників і переходить в стандартний режим (нарахування плати за централізоване опалення – ред), той, який передбачений діючими правилами» - зазначив він.

При цьому пан Бушма зауважив, що методика розрахунку плати за тепло, яку компанія застосувала при формуванні рахунків за жовтень, була експериментальною і мала на меті максимально вирівняти ситуацію у розрахунках для всіх клієнтів ПАТ «Київенерго», у будинках яких прилади обліку теплової енергії встановлені і прийняті на комерційний облік, і тих, у яких не прийняті.

«Цю методику у листопаді компанія застосовувати не зможе. У листопаді плата за централізоване опалення нараховуватиметься наступним чином: кияни, в будинках яких прилади обліку встановлені та прийняті на комерційний облік (в листопаді включно), отримають рахунки за фактичними показами лічильника; кияни, в будинках яких прилади обліку не встановлювалися, будуть платити за нормативами. Є лише одна особливість – мешканцям тих будинків, у яких прийом лічильників був протягом листопада, плата за тепло спочатку нараховуватиметься за нормами, а в наступному місяці буде проведено технологічний перерахунок пропорційно до кількості днів і фактичних показів приладу обліку за листопад» - наголосив пан Бушма.

За словами заступника Голови Київської міської адміністрації Петра Пантелеєва, впровадження експериментальної методики нарахування плати за централізоване опалення дало можливість киянам, у будинках яких прилади обліку були встановлені, але не взяті на комерційний облік, платити за спожите тепло у жовтні на 20-30% менше, ніж за нормативами.

Читайте також: З київських будинків крадуть теплолічильники

«Таким чином вважаємо, що така модель нарахування є успішною, але для того, щоб її тиражувати і поставити на потік потрібна нормативна підтримка. У законодавчому полі поки що такі речі не передбачені. Подібний алгоритм мав би бути запроваджений на національному рівні, готувалася відповідна постанова Кабінету Міністрів, але рішення до цього часу так і не прийнято. Фактично ми не можемо продовжувати цей експеримент в правовому полі» - зауважив пан Пантелеєв, додаючи, що КМДА зі свого боку звернулося до уряду з проханням пришвидшити видання відповідних нормативних актів.

Нагадаємо, в листопаді ПАТ «Київенерго» дало можливість своїм споживачам, у будинках яких встановлено, але ще не прийнято на комерційний облік, вузли обліку тепла, сплатити за фактичний обсяг споживання у жовтні, а не нормативний (з розрахунку за квадратний метр), як раніше. Тобто відповідно до тієї суми, що вони заплатили б за показниками будинкового лічильника теплоенергії. У квитанціях, які отримали такі клієнти, сума розраховувалася, виходячи з проектного теплового навантаження будинку із врахуванням температури навколишнього середовища під час опалювального сезону і кількості днів надання послуги.

Як повідомлялося раніше, ПАТ «Київенерго» виконало обіцянку перед містом щодо встановлення 3 тис. приладів обліку теплової енергії, незважаючи на колосальний обсяг робіт і стислі терміни. Враховуючи 1140 вузлів, які встановлює цьогоріч міська влада, майже 90% мешканців столиці в цьому опалювальному сезоні сплачуватимуть за централізоване опалення за показниками будинкових приладів обліку тепла.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов1
03 Грудня 2015 p. 22:58
ТОВ "Євро-реконструкція" ПАТ Київенерго надсилає побутовим споживачам недооформлені рахунки за опалення : "сума до сплати" тепер зазначається лише у лівій частині рахунка, тобто, у тій частині, яка після оплати залишається у споживача. Відсутність дублюючого запису "сума до сплати" у правій частині рахунка може бути використана надавачем компослуги для подальших шахраювань та зловживань, оскільки, дивлячись на праву частину рахунка, не зрозуміло, на якій підставі споживач заплатив ту чи іншу суму.