ГоловнаКиїв та кияниМіські проекти«Київ і кияни»: міське середовище

«Київ і кияни»: міське середовище

На сьогодні найбільш привабливими для життя у Києві вважаються райони Оболонь (16%), Нивки (9%), Теремки (8%), Солом'янка (7%) та Печерськ (6%).

Кращі райони для життя

На сьогодні найбільш привабливими для життя у Києві вважаються райони Оболонь (16%), Нивки (9%), Теремки (8%), Солом'янку (7%) та Печерськ (6%).

Основним критерієм вибору району для проживання киян є наявність у цій місцевості зелених зон (48%), станції метро (30%), розвиненої торговельної інфраструктури (29%), водойм (21%) і розвиненої транспортної інфраструктури (20%).

Екологія

Зараз більше половини киян (52%) оцінюють екологічну ситуацію в столиці швидше як незадовільну, а ще 18% - як катастрофічну. Лише 18% жителів столиці оцінюють екологічну ситуацію в місті як в цілому сприятливу. Дві третини жителів Києва (64%) зазначили, що за останні 5 років екологічна обстановка в місті погіршилася, кожен п'ятий (18%) вважає, що екологічна ситуація в столиці не змінилася за 5 років, і тільки 7% респондентів помітили поліпшення екології в місті.

Житлові умови киян

Значна частина киян (41%) оцінює свої житлові умови як оптимальні, такі, що не вимагають поліпшення в найближчому майбутньому. Третина жителів Києва (33%) вважають свої житлові умови задовільними, але не проти поліпшити їх у найближчі 5 років.

Кожен п'ятий киянин (20%) оцінює свої житлові умови як придатнi для проживання, але такі, що потребують поліпшення найближчим часом, а 4% жителів Києва вважають, що їм терміново необхідно вирішувати житлову проблему». Протягом найближчих 2-3 років поліпшити свої житлові умови хотіли б 40% киян.

В якості найбільш придатних способів поліпшення житлових умов вони розглядають купівлю квартири (34%), будівництво або покупку заміського житла (26%) та обмін/купівлю більшої квартири (22%).

Відносини з сусідами

Третина киян (37%) вважають, що за останні 20 років сусіди стали менше спілкуватися один з одним, тоді як протилежної точки зору дотримуються 12% опитаних. Велика частина жителів Києва (41%) вважають, що зараз сусіди спілкуються ні більше ні менше, ніж 20 років тому. Більше половини киян (53%) знайомі з усіма своїми сусідами (11%), або з більшістю з них (42%). Буквально кількох своїх сусідів знають 40% жителів столиці, а 4% - ні з ким із сусідів не знайомі.

Як правило, найчастіше кияни спілкуються з сусідами (мається на увазі не просте привітання при зустрічі) 2-3 рази в тиждень (26%), щодня або раз на тиждень з сусідами спілкуються 17% опитаних, 1-2 рази в місяць - 18% жителів столиці, а 14% опитаних вказали, що спілкуються з сусідами рідше 1 рази на місяць. 45% киян зазначили, що за останній рік або самі запрошували, які були запрошені в гості своїми сусідами, щоб «посидіти просто так, без приводу», тоді як 47% респондентів зазначили, що такого досвіду спілкування з сусідами за останній рік не мали.

Переважна більшість жителів Києва (76%) вважають, що люди, які живуть по сусідству, повинні спілкуватися і підтримувати сусідські відносини, тоді як протилежної точки зору дотримуються 16% опитаних. 

Олена Дерев'янко

 
Коментарі (0)