ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКиїв готується до наступного опалювального сезону

Київ готується до наступного опалювального сезону

Боржників просять заплатити за рахунками і пропонують розстрочку, а від високих тарифів пропонують рятуватися за допомогою субсидій, встановлення лічильників та енергозбереження

 З першого липня киян чекає "тарифний шок" — гаряча вода та опалення дорожчають практично вдвічі. За гарячу воду доведеться платити до 78 грн/куб. м замість 40 грн. Тариф за опалення збільшується до 1345 грн за Гкал в будинках, де є теплові лічильники (було 657 грн/Гкал) і до 31 грн/кв. м на місяць у будинках без лічильників (було 16 грн), повідомляє Сьогодні.

СУБСИДІЇ І ЛІЧИЛЬНИКИ
За словами заступника голови КМДА Петра Пантелєєва, є кілька способів заощадити при оплаті за тепло. По-перше, влада пропонує киянам звертатися за субсидіями — зараз їх отримують 204 тис. сімей. По-друге, це енергозберігаючі заходи та будинкові лічильники, якими до кінця року обіцяють оснастити всі будинки. "Практика минулого опалювального сезону показала, що при наявності лічильника середня вартість опалення становила 8-9 грн за "квадрат", при тарифі без лічильника — 14 грн. До кінця року буде встановлено ще 3,2 тисячі лічильників", — говорить він. Правда, багато киян скаржилися, що різниці в оплаті до встановлення приладу обліку та після практично не відчули: платіжки як були "важкими", так і залишилися.

БОРЖНИКИ
"Київенерго" в рамках підготовки до опалювального сезону вже проводить гідравлічні випробування тепломереж. У компанії кажуть: щоб не виникали критичні ситуації, споживачі повинні вчасно розраховуватися за послуги. А заборгованість перед підприємством становить зараз кілька мільярдів гривень — це й мешканці, й підприємства. Тут попереджають, що в найбільш важких випадках при наявності величезних боргів і небажанні платити будуть вдаватися до відключення гарячої води.
Гендиректор "Центру комунального сервісу" Катерина Саркісова додає: "із загальної кількості особових рахунків близько 20%, або близько 170 тис. квартир мають борги по "комуналці". З них близько 30% — це затримка в оплаті на місяць-два".

Погасити борги киянам пропонують за допомогою їх реструктуризації, уклавши договір (за консультацією, як це зробити і куди бігти, можна звернутися до фахівців центру). Причому виплату можна розтягнути на строк до п'яти років. Такий крок дозволить уникнути примусового стягнення боргу і арешту майна. За словами Саркісова, за реструктуризацією поки звернулося близько 2,5 тис. осіб. А в суди зараз подані позови по 7000 боржникам. Правда, прецедентів продажу квартир за борги, як це сталося нещодавно в Луцьку, у Києві не було. У більшості випадків кияни не чекають рішень щодо арешту майна, а гасять заборгованість раніше.

 

 
Коментарі (0)