ГоловнаВибір редакціїФінансування ЖКГКиїв повернувся до переліку найдорожчих міст світу

Київ повернувся до переліку найдорожчих міст світу

Через війну в Україні, Київ минулого року до рейтингу не вносили, проте 2023-го українська столиця опинилася суттєво нижче, ніж 2021-го

 

Через війну в Україні, Київ минулого року до рейтингу не вносили, проте 2023-го українська столиця опинилася суттєво нижче, ніж 2021-го.

За вартістю життя у світі Київ посів 132 місце у рейтингу найдорожчих міст світу. Про це йдеться у дослідженні EIU Worldwide Cost of Living.

Загалом у рейтинг потрапили 173 мегаполіси. 2022 року столицю України виключили зі списку через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. А до цього, 2021 року, Київ посідав 118 місце.

Зазначимо, що очолюють рейтинг найдорожчих міст світу Сінгапур (місто-держава, що розташоване на островах Південно-Східної Азії — ред.) і Цюріх (місто на північному сході Швейцарії — ред.).

Дослідження показало, що в середньому ціни зросли на 7,4% у порівнянні з минулим роком.

Сінгапур вдев’яте за останні одинадцять років зберіг першу позицію найдорожчого міста світу, випередивши Нью-Йорк (США), який цього року опустився на третє місце.

Незважаючи на те, що три міста США (Нью-Йорк, Лос-Анджелес і Сан-Франциско) входять до першої десятки, міста Північної Америки в середньому опустилися в нашому рейтингу вартості життя.

"На Західну Європу припадає чотири з десятки найдорожчих міст через постійну інфляцію продуктів харчування та одягу разом із підвищенням курсу валют регіону", — кажуть автори рейтингу.

Москва та Санкт-Петербург зазнали найбільшого падіння

Через санкції, які послабили курс рубля, столиця РФ та ще один російський мегаполіс Санкт-Петербург впали у рейтингу.

"Незважаючи на вплив повномасштабного вторгнення РФ в Україну, ціни на продукти харчування в Росії продовжують стрімко зростати. Цьогорічне опитування Worldwide Cost of Living показало, що в середньому вартість підвищилася на 7,4% у річному обчисленні в місцевій валюті на понад 200 товарів і послуг, які найчастіше використовуються. Це означає зниження порівняно з рекордним зростанням на 8,1%, зареєстрованим минулого року, але зростання цін залишається значно вищим за тенденцію 2017-21 років", — йдеться у дослідженні.

Незважаючи на те, що цьогоріч опитування охоплює 173 найбільших міста світу, середній глобальний показник був розрахований шляхом виключення Києва (який не досліджували у 2022 році) та Каракаса, що все ще потерпає від гіперінфляції, як це було торік.

 

 

 
Коментарі (0)