ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна вишукує нові шляхи до європейського газу

Україна вишукує нові шляхи до європейського газу

Україна вже тривалий час намагається домовитися з європейськими компаніями про поставки газу і вже має у цьому деякі досягнення. Дешевший газ із Польщі та Угорщини й частково з Німеччини надходить до українського споживача.

Україна продовжує розробляти маршрути реверсного постачання газу з Німеччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. У той час як словацькі постачальники стверджують, що Україна ще не готова отримувати реверсний газ із їхньої території, серед європейських експертів немає єдиної думки щодо спроможності Брюсселя допомогти Києву в пошуках альтернативи дорогому російському паливу. Про це пише Радіо Свобода.

«Диверсифікація постачань газу в Україну шляхом реверсу з європейських країн відкриває перспективу входження в європейську систему спотової (біржової) торгівлі природним газом», – заявляє Міністр енергетики Едуард Ставицький.
 
За його словами, це ще й «забезпечить залучення європейських компаній у енергетичний сектор України».
 
Зустрівшись у Брюсселі із єврокомісаром з питань енергетики Ґюнтером Еттінґером, український Міністр обговорив можливості реверсу словацькою трубою, яка частково контролюється російським «Газпромом». Як пояснюють експерти у Брюсселі, Київ за допомогою Єврокомісії намагається переконати словаків  отримати більше контролю над своєю мережею або ж збудувати гілку газогону, яким могло б постачатися блакитне паливо із Німеччини.
 
Цього тижня словацька газотранспортна компанія Eustream повідомила, що не має змоги постачати газ до України, оскільки не отримувала від українських партнерів усіх даних, необхідних для комерційного управління газотранспортуванням.
 
Експерт із французького Інституту міжнародних та стратегічних відносин Бастьєн Алекс вважає, що можливості Єврокомісії впливати на країни ЄС, що є давніми клієнтами російського «Газпрому», надто обмежені.
 
«Європейська комісія не має дієвих важелів переконування держав ЄС змінювати свої енергетичні політики і не може їм диктувати свою волю. Німці задоволені російським газом і не бажатимуть у цій сфері щось змінювати. Мільйонні інвестиції у Північний потік два роки тому робилися не для того, щоб у 2013-му мати проблеми із росіянами. Гадаю, Комісія ЄС теж не дуже хоче втручатися і радити країнам віддавати перевагу Україні, а не Росії», – каже французький експерт з енергетичної політики ЄС.
 
Провідний аналітик із брюссельського Центру досліджень європейської політики Стівен Блокманс каже, що українці мають усі можливості отримати незалежність від російського імпорту.
 
 «ЄС диверсифікує імпорт енергетики, намагаючись якомога більше відмежувати Росію. Зокрема, щоб попередити будь-який потенційний удар Кремля «газпромівським інструментом» по центральних та східних країнах співдружності. Тому будь-який вид об’єднання зусиль ЄС та України в пошуку енергетичної незалежності від Росії тут вітається. Україна має потенціал стати енергетично самодостатньою. Як наслідок, вона не матиме потреби в імпорті з Росії», – вважає експерт.
Як повідомляла «Україна Комунальна», Посол Сполучених Штатів в Україні Джефрі Пайєтт вважає, що наша країна може стати енергетичним хабом Європи. 
 
«Ми сподіваємось, що видобуток сланцевого газу зможе стати гарним механізмом, який принесе Україні економічний приріст і відкриє нові можливості. І також ми сподіваємося, що це стане певним каталізатором, який допоможе реформувати енергетичний ринок з тим, щоб Україна стала енергетичним хабом у Європі», - заявив посол США.
 
Коментарі (0)