ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКиївенерго отримало 50 мільйонів збитків в першому кварталі

Київенерго отримало 50 мільйонів збитків в першому кварталі

Київенерго нарощує збитки. У першому кварталі 2016 року збільшення збитку склала 14,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року

Відповідно до консолідованої фінансової звітності, відповідно до вимог міжнародних стандартів, чистий збиток ПАТ «Кевенерго» за підсумками І кварталу 2016 р збільшився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 14,7% - до 51,4 млн грн.

На отримання фінансового результату Київенерго в І кварталі 2016 р вплинув в основному зростання резервів на безнадійну дебіторську заборгованість. За підсумками січня-березня 2016 року заборгованість споживачів Компанії за використану електричну енергію збільшилася на 12,7%, а за теплову енергію - на 54,1%.

Виручка Київенерго від реалізації продукції склала 7 435,6 млн грн. У порівнянні з січнем-березнем 2015 р вона збільшилася на 21,2% при зростанні собівартості на 32,5%. Істотне збільшення собівартості реалізованої продукції за підсумками І кварталу 2016 р обумовлено, в першу чергу, підвищенням тарифів на газ, який використовується Компанією для виробництва тепла та електроенергії, а також зростанням вартості електроенергії, придбаної в Оптовому ринку для подальшої поставки кінцевим споживачам. Компанія закуповує газ і електроенергію за тарифами, встановленими НКРЕКП.

Фінансовий директор Київенерго Тетяна Грязнова вважає, що поточне фінансове становище компанії пов'язане з дією спеціальних рахунків, з яких кошти просто вимиваються, а залишку вистачає тільки на зарплати співробітникам. На розвиток компанії майже нічого не залишається, в той час, як витрати постійно зростають.

«Врегулювання дебіторської заборгованості стало однією з головних завдань енергопостачальних компаній. Зазначу, що від рівня розрахунків споживачів за тепло- і електроенергію залежать не тільки розрахунки за газ, а й виконання енергокомпаніями інвестиційних програм, затверджених Національним регулятором, і як наслідок - якість послуг. При цьому КИЇВЕНЕРГО, як і більшість теплокомуненерго (ТКЕ) виявилися в ситуації, коли майже всі оборотні кошти підприємства вимиваються для погашення боргів за енергоносії без урахування економіки підприємств. При цьому операційні витрати ТКЕ штучно стримуються економічно необґрунтованими тарифами, боргами держави і введенням спецрахунків », - зазначила Тетяна Грязнова.

 

 
Коментарі (0)