ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаКиївська ГЕС виходить на фініш реконструкції

Київська ГЕС виходить на фініш реконструкції

На станції завершується монтаж останнього реконструйованого гідроагрегату.

У вівторок, 16 липня, було перевірено хід робіт з монтажу гідроагрегату №18 Київської ГЕС - останнього з двадцяти встановлених на станції гідроагрегатів, на якому завершується реконструкція.

Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Як зазначається у повідомленні, змонтований після модернізації на монтажному майданчику гідроагрегат зайняв своє місце у проточній частині. Наступним кроком стане завершення його монтажу та проведення налагоджувальних робіт та випробувань. Очікується, що вже восени цього року гідроагрегат №18 запрацює в складі оновленого блоку №5, таким чином, буде завершено ще одну сторінку в історії Київської ГЕС та вітчизняної гідроенергетики. Станція, яка розташована поблизу столиці, першою завершить повну реконструкцію за «Проектом реабілітації ГЕС ПАТ «Укргідроенерго», який розпочато у 1996 році із залученням фінансування Світового банку.

Загалом, на Київській ГЕС у будівлі водозливного типу при введенні її в експлуатацію було встановлено 20 капсульних горизонтальних агрегатів й горизонтальних синхронних гідрогенераторів. Це відбувалося протягом 1964-1968 років. Отже, все устаткування перебувало в експлуатації більше 40 років. За весь період експлуатації його працездатність підтримувалася профілактичними й капітальними ремонтами.

За період з 1997 по 2013 роки в рамках реалізації великомасштабного проекту реконструкції всіх Дніпровських ГЕС, що виконується за рахунок власних коштів та кредиту Світового банку, на Київській ГЕС виконана реконструкція 19-ти гідроагрегатів. Також на станції встановлено нові генератори та модернізовані екологічно чисті турбіни, які виключають можливість потрапляння турбінного мастила в річку Дніпро. Сумарний приріст потужності після проведення реконструкції всіх агрегатів складе 80 МВт, що дорівнює одному додатковому блоку станції або чотирьом встановленим гідроагрегатам.

Окрім цього, у червні 2002 року на станції успішно завершено впровадження пілотного проекту «Автоматизована система забезпечення безпеки гідротехнічних споруд».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у квітні поточного року уряд оголосив про намір довести обсяги виробництва електроенергії гідроелектростанціями до 15% від загального обсягу електроенергії, що виробляється в Україні. Це допоможе забезпечити нормальний баланс електроенергії, яка виробляється на АЕС, ТЕС і ГЕС. Проект мав бути реалізований завдяки залученню коштів Світового банку.

А відповідно до звітності ДП «Енергоринок», у 2012 році частка великих гідроелектростанцій (ГЕС) у закупівлях «Енергоринку» склала 5,85%. Споживання електроенергії в Україні у 2012 році з урахуванням технологічних втрат у мережах зросло на 0,4% (на 764,4 млн кВт-год) порівняно з 2011 роком - до 188,43 млрд кВт-год. При цьому, споживання електроенергії без урахування технологічних втрат у минулому році знизилося на 0,01% (на 20,9 млн кВт-год) - до 150,74 млрд кВт-год.

 
Коментарі (0)