ГоловнаКиївські будніФінансування ЖКГ"Київтеплоенерго" заявило про застосування штрафу 3% та інфляційних нарахувань до боржників за тепло

"Київтеплоенерго" заявило про застосування штрафу 3% та інфляційних нарахувань до боржників за тепло

КП "Київтеплоенерго" з літа цього року застосовує штраф 3% річних та нарахування інфляційних втрат до хронічних неплатників за теплову енергію, які тривалий час накопичують борг
КП "Київтеплоенерго" з літа цього року застосовує штраф 3% річних та нарахування інфляційних втрат до хронічних неплатників за теплову енергію, які тривалий час накопичують борг та відмовляються його реструктуризувати, про це повідомила пресслужба компанії.
 
Значна частина боржників за тепло у Києві є власниками житла у центрі міста площею від 100 кв. м.
 
"Саме до таких споживачів, які мають тривалий термін заборгованості, з літа цього року "Київтеплоенерго" змушене застосовувати санкції. Це, перш за все, один із антикризових заходів, який допоміг підприємству накопичити кошти для стабільного проходження опалювального сезону в умовах газової кризи", - йдеться у повідомленні. у документі.
 
Компанія у своїй діяльності із застосування санкцій посилається, зокрема, на ст. 625 Цивільного кодексу України, згідно з якою боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором чи законом.
 
"Споживачі, які повністю сплачують заборгованість за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, у наступному розрахунковому періоді вже не отримають нарахувань 3% річних та інфляційних втрат", – наголосили при цьому в "Київтеплоенерго".
 
Крім того, застосування санкцій скасовується у разі підписання боржником угоди щодо реструктуризації боргу на певний термін.
 
"З огляду на газову кризу такий підхід роботи з боржниками є виправданим, оскільки він забезпечив акумулювання коштів для опалювального сезону і дозволив не допустити ризику збільшення тарифів на тлі тенденції масової та системної несплати послуг", - аргументували в КП.
 

За інформацією підприємства, лише за липень місяць, внаслідок запровадження та застосування санкцій, було врегульовано питання заборгованості із 303 боржниками, тоді як у період із травня 2020 року по травень 2021 року таких боржників було вдвічі менше – лише 158. 

 
Коментарі (0)