ГоловнаНовини ЖКГВодопостачання“Київводоканалу” відтермінували повернення боргів на 60 млн гривень

“Київводоканалу” відтермінували повернення боргів на 60 млн гривень

Найближчим часом між КМДА і ПрАТ “АК “Київводоканал” може бути підписаний договір щодо відтермінування сплати цим товариством грошових коштів до бюджету міста за користування комунальним майном

 

Найближчим часом між КМДА і ПрАТ “АК “Київводоканал” може бути підписаний договір щодо відтермінування сплати цим товариством грошових коштів до бюджету міста за користування комунальним майном (каналізаційні та водопровідні мережі, різні будівлі та споруди тощо). Відповідне рішення було сьогодні прийнято Київрадою. Йдеться про 59,8 млн гривень, які “набігли” з 2021 року по першу половину 2024 року включно і які, відповідно до ініціативи декількох депутатів, столичний монополіст тепер має перерахувати до міської скарбниці лише протягом трьох місяців з моменту закінчення воєнного стану. Обґрунтуванням такої пільги вже традиційно став тяжкий економічний стан “Київводоканалу” через “занадто низькі тарифи”.

Як стало відомо КВ, під час сьогоднішнього пленарного засідання Київради депутатський корпус підтримав проєкт рішення “Про деякі питання використання майна територіальної громади Києва, яке перебуває у володінні та користуванні ПрАТ «АК «Київводоканал», в умовах воєнного стану” (№08/231-1139/ПР від 15 серпня 2024 року).

Суб’єктом його подання виступила група з п’ятьох народних обранців, які є членами комісії столичної міськради з питань житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу (ЖКГ і ПЕК).

Цим рішенням депутатський корпус встановив, що ПрАТ “АК “Київводоканал” має заплатити за використання комунального майна (каналізаційні мережі, різні будівлі та споруди тощо) у 2021-2023 роках і першій половині 2024-го лише по закінченню 3 місяців після припинення та скасування воєнного стану в Україні. Йдеться про грошові кошти в сумі 59,8 млн гривень, з яких 5,9 млн – інфляційні нарахування. На виконання такого рішення між Київською міськдержадміністрацією (КМДА) в особі Віталія Кличка і ПрАТ “АК “Київводоканал” має бути укладена відповідна угода, в якій буде зафіксована вказана сума і порядок її сплати до бюджету міста. При цьому, рішенням передбачено, що у випадку, якщо “Київводоканал” не підпише такий договір протягом 60 днів з моменту набрання чинності цього рішення, останнє втрачає чинність.

У пояснювальній записці до ухваленого проєкту рішення зазначається, що наразі “Київводоканал” працює “на межі своїх економічних, технічних, кадрових, фінансових можливостей”, що “пов’язано з гострою нестачею обігових коштів для продовження роботи у стабільному режимі, оскільки основним джерелом покриття витрат на виробництво послуг із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення є кошти, отримані від реалізації цих послуг за встановленими тарифами”. Разом з тим, уточнюється, що ці тарифи діють з початку 2022 року і, мовляв, є “занадто низькими”.  

“Обігових коштів не вистачає на фінансування в повному обсязі електричної енергії, природного газу, теплової енергії, необхідних для роботи цього акціонерного товариства, виконання ремонтної програми тощо. Однак ПрАТ «АК «Київводоканал» як підприємство критичної інфраструктури, незважаючи на зазначені обставини та скрутне фінансове становище, повинно забезпечити безперебійне надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на території Києва. Метою та завданням цього проекту рішення є попередження кризових ситуацій на “Київводоканалі”, що можуть порушити безпеку критичної інфраструктури як складової частини забезпечення національної безпеки України”, – повідомляється в пояснювальній записці.

 

 

 
Коментарі (0)