ГоловнаПослугиФінансування ЖКГКласифікація сталей і сплавів за призначенням

Класифікація сталей і сплавів за призначенням

Хімічний склад вуглецевих сталей з наведеною масовою часткою хімічних елементів відображений у таблицях стандартів, які регламентують властивості матеріалу.

Залізо - один з поширених природних матеріалів, який завдяки своїм властивостям застосовується у всіх галузях народного господарства та в різних сферах людської життєдіяльності. Зазвичай, у чистому вигляді цей матеріал не використовується, а набуває широкого призначення у вигляді сталей та сплавів.

 

Фізичні властивості та хімічний склад сплавів

Сталь - це сплав заліза з вуглецем, отриманий під впливом високих температур. Додавання вуглецю поліпшує міцність матеріалу, але може зробити його крихким в разі надлишкової кількості домішки. В залежності від співвідношення вуглецю до заліза сталі набувають різних фізичних властивостей та розподіляються на:

  • маловуглецеві (до 0,3%), ковкі, пластичні, добре підлягають зварюванню, стійкі до динамічних навантажень;
  • середньовуглецеві (0,3% - 0,7%), міцні та пружні;
  • високовуглецеві (більше 0,7%), дуже міцні та тверді, але крихкі.

Учёные создали первую в мире сталь без углерода — Ferra.ru

Спосіб виробництва може привнести в якості домішок незначну кількість хімічних елементів - шлаків, яка не впливає на якості самого сплаву.

З метою поліпшення якості сталі, або отримання сплаву з певними характеристиками, у її склад додають легувальні елементи: фосфор, хром, марганець та інші.

Класифікують сталі за сумарним об'ємом легувальних домішок:

  • низьколеговані мають 2,5% включень;
  • середньолеговані - сплави з часткою хімічних елементів 2,5% - 10%;
  • високолеговані відрізняються долею домішок більшою за 10%.

Хімічний склад вуглецевих сталей з наведеною масовою часткою хімічних елементів відображений у таблицях стандартів, які регламентують властивості матеріалу:

  • марганець збільшує міцність і твердість сталі, поліпшує її різальні якості, але при цьому зменшує стійкість до динамічних навантажень;
  • хром посилює здатність витримувати динамічні та статичні навантаження, підвищує корозійну стійкість та жаровитривалість;
  • нікель поліпшує пружність, жаростійкість та зменшує схильність до корозії.

В залежності від вмісту або відсутності у складі сплаву певних хімічних елементів можна вибрати сталь певного призначення з урахуванням умов її використання, специфіки роботи деталей і конструкцій, характеру та тривалості навантажень.

Класифікація сталей за призначенням:

  • сталі та сплави загального призначення рекомендовані до широкого використання у різних сферах. Добре працюють на значні навантаження, мають високу зварюваність, застосовуються в якості універсального матеріалу;
  • інструментальні - це, як правило, високолеговані та високовуглецеві марки зі значною твердістю, теплостійкістю, витривалі до зношення. В залежності від вмісту хрому, нікелю та міді використовують для виготовлення інструментів усіх видів, або для патентованих виробів;
  • конструкційні, леговані марганцем, використовуються для різноманітних конструкцій, мають високу міцність, пружність, в'язкість;
  • спецсталі - різновид конструкційних. За рахунок легування матеріал набуває особливих механічних властивостей: жаростійкість, міцність, лугостійкість. Застосовується для виготовлення деталей, які тривалий час працюють під навантаженням та при високих температурах або агресивному середовищі.

Якісний металопрокат тут.

 
Коментарі (0)