ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняКоболєв вважає, що через зрив «Північного потоку-2» може виникнути газова криза

Коболєв вважає, що через зрив «Північного потоку-2» може виникнути газова криза

На думку глави "Нафтогазу", росіяни не будуть підписувати договір по транзиту, щоб шантажувати Європу

На думку глави "Нафтогазу", росіяни не будуть підписувати договір по транзиту, щоб шантажувати Європу.

Російський "Газпром" не встигне завершити будівництво газопроводу "Північний потік-2" до початку 2020 року, і тому може спровокувати ще одну кризу поставок газу в Європу, вважає глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Те, що" Північний потік-2 "не запрацює 1 січня наступного року, це очевидно, до цього готові вже все. Для росіян це, напевно, навіть можливість. І вони, за моїм прогнозом, намагаються скористатися тим фактом, що" Північного потоку-2 "немає, і можуть влаштувати чергова газова криза, це дуже в їхньому стилі", - заявив керівник "Нафтогазу" в інтерв'ю "ТСН", опублікованому у вівторок, 16 квітня.

На думку Коболєва, росіяни не мають наміру підписувати договір про транзит газу через українську газотранспортну систему на найближчих тристоронніх переговорах за участю "Нафтогазу" і Єврокомісії.

"Росіяни роблять все можливе, щоб договору не було, саме щоб шантажувати Європу", - пояснив він свою точку зору.

Глава "Нафтогазу" вказав на необхідність готуватися до такого варіанту розвитку подій, накопичувати додаткові запаси газу для безболісного для України проходження кризи.

"Важливо, щоб Україна як держава максимально підготувалася до цієї зими, щоб ми створили додаткові запаси газу. І якщо криза станеться, щоб ми до цього були готові", - підкреслив Коболєв.

Читайте також: Коболєв спрогнозував вплив результатів виборів президента на переговори з РФ щодо транзиту газу

Як повідомлялося, 21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори щодо транзиту газу з РФ до Євросоюзу через ГТС України. Наступний раунд переговорів запланований на травень.

"Нафтогаз" і Еврокомміссія наполягають на збереженні транзиту і підписання нового договору, що відповідає європейському енергетичному законодавству.

У свою чергу, уководство "Газпрому" висловило готовність без консультацій продовжити договір, підписаний в 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

За словами голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, ближче до кінця переговорів Україна отримала пропозицію про умови та обсяги транзиту, яке слід в найближчі два місяці обговорити з Кабміном.

 

 
Коментарі (0)