ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоКомітет ВР схвалив законопроект про стимулювання альтернативної теплоенергетики

Комітет ВР схвалив законопроект про стимулювання альтернативної теплоенергетики

Комітет ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки розглянув законопроект №4334, яким передбачається внесення змін до закону "Про теплопостачання"

20 квітня 2016 року відбулося засідання Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, на якому розглядався проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії (№4334).

За словами в.о. Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК Олександра Домбровського, головна ідея законопроекту полягає у стимулюванні виробництва теплової енергії, що виробляється з альтернативних джерел енергії. Законопроектом також передбачається передача органам місцевого самоврядування права встановлювати тариф на теплову енергію на рівні 90% від діючого тарифу на тепло з газу для бюджетних установ та населення.

"Держенергоефективності повністю підтримує даний законопроект, - наголосив Голова Агентства Сергій Савчук у ході виступу та пояснив, що законопроект дозволить створити конкурентоспроможні умови для виробників тепла з альтернативних джерел енергії.

"Для нас важливо, щоб такі умови для виробників тепла з альтернативних джерел були закріплені на законодавчому рівні. Тільки у такому випадку у вітчизняних та іноземних інвесторів буде більше гарантій та стимулів для роботи на українському ринку теплоенергетики", - зауважив він.

У ході виступу Сергій Савчук наголосив, що наразі найповільніші темпи зменшення та заміщення споживання газу спостерігаються у секторі теплокомуненерго (ТКЕ). У цій сфері спалюється близько 7 млрд. м3 газу в рік. З них у 2015 році: 5,5 млрд. м3 газу використано для обігріву населення; 1,1 млрд. м3 газу – для бюджету та інших установ.

"Даний законопроект дозволить пришвидшити темпи заміщення газу у теплоенергетиці. Крім того, він матиме ряд інших позитивних наслідків. Зокрема, це додаткові робочі місця, це надходження до центральних і  місцевих бюджетів, це економічний мультиплікатор, це інвестиції, це розвиток малого та середнього бізнесу", - відзначив Сергій Савчук.

Наприкінці засідання народні депутати України підтримали рішення щодо прийняття законопроекту за основу у першому читанні.

Прийняття цього законопроекту дозволить:

- створити сприятливі умови для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій у зазначену сферу, оскільки надасть інвесторам гарантії на законодавчому рівні щодо повернення вкладених інвестицій і отримання прибутку;

- скоротити імпорт газу понад 3 млрд. м3 газу та дозволить залишити у економіці держави щонайменш 18 млрд. грн., а з урахуванням мультиплікатору – близько 100 млрд. грн.;

- знизити собівартість теплової енергії та тарифи для кінцевих споживачів;

- створити умови для надання органам місцевого самоврядування повноважень із встановлення тарифів;

-  зільшити до 20 тисяч кількість нових робочих місць, зокрема, при вирощуванні, збиранні та транспортуванні місцевих видів палива, виробництві необхідного обладнання, що суттєво збільшить надходження до місцевих бюджетів.

 
Коментарі (0)