ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКомунальні підприємства ідуть в оренду і концесію

Комунальні підприємства ідуть в оренду і концесію

Мінрегіон вирішує проблему фінансування житлово-комунального господарства за рахунок створення сприятливих умов для розвитку державно-приватного партнерства. Зокрема, велика увага приділяється передачі комунальних підприємств в оренду чи концесію.

Серед альтернативних підходів до фінансування галузі житлово-комунального господарства - створення умов для розвитку державно-приватного партнерства, зокрема, передача підприємств водо-, теплопостачання та водовідведення в оренду та концесію. На цьому наголошує Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник, - повідомляють у прес-службі відомства.

За словами посадовця, Мінрегіоном розроблено спеціальну навчальну програму з питань впровадження державно-приватного партнерства у комунальному господарстві для посадових осіб місцевого самоврядування.

Очільник Мінрегіону поінформував, що на сьогодні передано в концесію 20 об’єктів: 17 об’єктів водопостачання та водовідведення в АР Крим, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Луганській та Хмельницькій областях; 2 об’єкти теплопостачання в Донецькій та Хмельницькій областях; 1 об’єкт переробки відходів в АР Крим.

В оренду передано 14 об’єктів: 3 об’єкти водопостачання та водовідведення в Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях; 10 об’єктів теплопостачання в Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Сумській, Черкаській областях та м. Севастополь; 1 об’єкт переробки відходів в Черкаській області.

За угодою спільної діяльності - 10 об’єктів: 2 об’єкти водопостачання та водовідведення в Тернопільській області; 1 об’єкт теплопостачання в Кіровоградській області; 7 об’єктів переробки відходів в Донецькій, Закарпатській, Київській та Кіровоградській областях.

Геннадій Темник зазначив, що Мінрегіоном проводиться робота зі створення регіональних компаній у сфері природних монополій. Регіональні водні компанії вже створені у Донецькій, Луганській областях та АРК Крим. Здійснюється робота по створенню водної компанії у Київській області.

Нагадаємо, у 2010 році було прийнято Закон України «Про особливості передачі в оренду чи концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності», яким врегульовано відносин між територіальними громадами та приватними інвесторами, які виникають при такій передачі, встановлено загальні вимоги до юридичного оформлення, а також специфічних вимог до змісту відповідних договорів, зумовлених особливостями правового режиму об’єктів.

До кінця 2013 року законодавство у цій сфері планується удосконалити – готується до другого читання Верховною Радою проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо передачі в оренду чи концесію об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності».

 
Коментарі (0)