ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГКомунальники заплатять за брудні подвір’я

Комунальники заплатять за брудні подвір’я

Мінрегіон розробив порядок перерахунків при недостатньо якісному обслуговуванні будинків та прибудинкових територій.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства підготувало проект Порядку перерахунку розміру плати за надання неякісних або в неповному обсязі послуг з утримання будинків та прибудинкових територій. Про це в ефірі телеканалу «БТБ» повідомив заступник начальника Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Михайло Кіпенко.

Посадовець зазначив, що на сьогодні законодавством вже чітко визначена процедура перерахунку розміру плати за надання неякісних або в неповному обсязі послуг з теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

«Зараз нашим міністерством розроблено проект Порядку про перерахунок розміру плати за послуги з утримання будинку та прибудинкових територій, якщо вони надані в неповному обсязі або неякісно. Цей документ вже знаходиться на розгляді. Найближчим часом він буде прийнятий, і офіційно буде визначена вся процедура», - повідомив він. 

Читайте також: Договір з ЖЕКом: чесна гра чи кабальні умови

При цьому Кіпенко додав, що на сьогодні, відповідно до закону про житлово-комунальні послуги, зокрема статті 18, ніхто не знімає обов'язків надавати їх своєчасно, якісно і в повному обсязі. Він нагадав, що цим законом передбачено складання актів про ненадання або надання неякісних послуг та перерахунок розміру плати, а розроблений Міністерством проект Порядку конкретизує і уточнює зазначену процедуру.

Як повідомляла раніше «Україна Комунальна», Прем'єр-міністр Микола Азаров пригрозив кадровими висновками Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадію Темнику та його першому заступнику Григорію Семчуку. Пов'язано це з тим, що, за словами Прем'єра, в Україні практично відсутнє регулювання тарифу на утримання прибудинкових територій.

«Ми регулюємо тарифи на воду, тепло, газ, електрику, а цей тариф не регулюємо. В результаті у складі квартирної плати ця складова стала перевищувати 50%. Ось мені тут довідку написали – в середньому, 4,47 грн на місяць. А є і набагато вище – 10 грн. Це, скажімо, для квартири площею 100 кв.м прибирання території коштуватиме в середньому 440 грн. Все інше – електроенергія, тепло, газ – коштуватиме 200-250 грн. А загальна вартість – 600-700 грн» - сказав Глава уряду. 

 
Коментарі (1)
Ярослав1
19 Вересня 2013 p. 10:44
Костянтину: прибудинкової території де-юре не має, але вона є де-факто і прибирати її потрібно. Встновлювати межі прибудинкової території шляхом розробки відповідної землевпорядної документації (де-юре) безглуздо, бо високовартісно, в більшості випадках технічно неможливо (через наявність спільних територій для сусідніх будинків). Зверніть увагу на норми обслуговування http://minregion.gov.ua/attachments/content-attachments/1559/Додаток.pdf, так там одиниця виміру 100 кв.м (сотка). Визначити площу прибудинкової території з такою точністю не має нічого простішого, хоча б за допомогою http://www.map.land.gov.ua/kadastrova-karta.