ГоловнаВибір редакціїКоментаріКомунальників примусять інвестувати в розвиток

Комунальників примусять інвестувати в розвиток

Документ передбачає введення поточних рахунків із спеціальним режимом використання, на які будуть автоматично відраховуватись кошти, спрямовані на реалізацію інвестиційних програм розвитку

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому проект закону №8640, згідно з яким пропонується внести зміни до деяких законів, щодо регулювання інвестиційної діяльності в сфері ЖКГ. За це проголосував 241 депутат, передає кореспондент «У.К.».

Документ передбачає введення для комунальних підприємств поточних рахунків із спеціальним режимом використання, на які будуть автоматично відраховуватись кошти, спрямовані на реалізацію інвестиційних програм розвитку. Нагадаємо, що згідно низки постанов уряду, реалізовувати інвестиційні програми підприємства галузі повинні були ще з 2006 року. Однак, у зв’язку з постійним ростом вартості енергоносіїв, комунальні підприємства почасти використовували кошти на модернізацію та реконструкцію для погашення боргів за природний газ та електроенергію. З прийняттям нового закону учасники ринку будуть змушені витрачати кошти інвестиційної складової тарифу за цільовим призначенням.

Цікаво, що депутати 235-ма голосами ухвалили поправку № 18, а решту відправили на доопрацювання. Згідно цієї поправки, у разі необхідності коригування тарифів на послуги ЖКГ, уповноважений орган (нацрегулятор або місцеві органи влади) повинні прийняти відповідне рішення про коригування не пізніше десятиденного терміну.

Як зазначив доповідач з даного питання, голова підкомітету комітету ВР з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики Сергій Майборода, в цілому до цього законопроекту було внесено 18 поправок, з яких враховано повністю або редакційно 12. «Підготовлена редакція, напрацьована з комітетом і узгоджена з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Також головне юридичне управління завізувало законопроект із зауваженнями, рекомендувавши повернути його на повторне друге читання», - сказав парламентар, додавши, що з іншого боку цей законопроект підтримується представниками підприємств, які надають послуги централізованого тепло- та водопостачання.

У свою чергу автор однієї з відхилених поправок, народний депутат Анатолій Семинога з фракції БЮТ зауважив, що «цей законопроект спрямований на те, щоби проблеми неефективного житлово-комунального господарства перекласти на плечі споживачів… Замість того, аби стимулювати господарюючі суб’єкти до енергозбереження, скорочення видатків, економії ресурсів, пропонується тарифи на житлово-комунальні послуги знову збільшити за рахунок інвестиційної частини та покласти це збільшення на плечі простих громадян».

За словами пана Семиноги, суть відхиленої парламентарями поправки (яку підтримало лише 7 депутатів) полягала в тому, щоби на окремі рахунки суб’єкти господарювання перераховували кошти, які уже включені у тарифи – видатки на ремонти, реконструкцію та інше оновлення фондів, а не за рахунок оподаткування споживачів.

 

Підготувала Катерина Селіванова

 
Коментарі (0)