ГоловнаВідеорепортажФінансування ЖКГКожна оселя в Україні боргує за ЖКП всередньому 2,5 тисяч гривень

Кожна оселя в Україні боргує за ЖКП всередньому 2,5 тисяч гривень

В Україні загальний борг за комуналку перевалив за 38 млрд грн

В Україні загальний борг за комуналку перевалив за 38 млрд грн, левова частина від цієї суми — неоплачені платіжки на тепло, пише Обозреватель.

Усього в країні — 15 млн домогосподарств. Це означає: якщо сукупний борг розділити на всі українські сім’ї, кожна може отримати по 2,5 тис. грн.

У середньому борги є у кожної п’ятої квартири. Причому накопичують їх не тільки ті, хто дійсно не може платити, але й цілком заможні мешканці.

Згідно із законом, за борги можуть заарештувати будь-яке майно — техніку, авто й навіть частину заробітної плати або пенсії.

Стягнути можна тільки ту частину боргу за комуналку, якій не більше трьох років. Згідно з Цивільним кодексом, якщо за три роки комунальне підприємство не розібралося зі своїм клієнтом у суді, отже, витребувати ці гроші вже не вдасться.

Важливо при цьому зазначити, що сам борг не прощається, його продовжать вказувати в платіжках. Однак, якщо після цього почати справно платити, а стару заборгованість «не визнавати», домогтися стягнення коштів буде вкрай складно.

Крім того, станом на кінець серпня 2018 року українці заборгували за централізоване опалення та постачання гарячої води 10.4 млрд грн.

Також повідомляється, що станом на кінець серпня українці заборгували за постачання природного газу 16.7 млрд грн.

При цьому, у серпні українці сплатили за житлово-комунальні послуги 4.5 млрд грн (114,23% нарахованих за цей період сум).

 

 
Коментарі (0)