ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКістіон: Уряд пропонує соціально відкоригувати формулу ціни на газ

Кістіон: Уряд пропонує соціально відкоригувати формулу ціни на газ

На сьогодні уряд не бачить об'єктивних причин збільшувати вартість газу для побутових споживачів і пропонує соціально відкоригувати формулу, за якою визначається ціна природного газу для українців.

Україні зараз необхідно для виконання спеціальних зобов'язань 17.6 млрд куб. м газу в рік.

На сьогодні уряд  не бачить об'єктивних причин збільшувати вартість газу для побутових споживачів і пропонує соціально відкоригувати формулу, за якою визначається ціна природного газу для українців. 

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс» заявив Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, йдеться в повідомленні прес-служби Урядового порталу.

«Жодного правового нігілізму в цьому немає. Тільки об'єктивна позиція у підходах до питання: є причини для підвищення тарифів на газ для побутових споживачів чи ні? Міненерговугілля проаналізувало ситуацію і вийшло на Уряд з висновками, що немає, а формулу для соціальної справедливості необхідно відкоригувати», - уточнив Віце-прем’єр-міністр.

За його словами, Україні зараз необхідно для виконання спеціальних зобов'язань 17.6 млрд куб. м газу в рік - 11.9 млрд куб. м для побутових споживачів і 5.6 млрд куб. м для виробництва тепла для населення і бюджетних установ.

Видобуток українського газу складає 13.9 млрд куб. м, і це, на переконання Володимира Кістіона,  дозволяє виконати «Нафтогазу» спеціальні зобов'язання. Залишається докупити ще 3.9 млрд куб. м за межами держави. Україна має найпотужнішу газотранспортну систему та унікальні підземні газові сховища, що дозволяє навіть в реверсному режимі за два місяці закачати необхідний обсяг газу.

«Ми за імпортний паритет у цінах, але давайте правильно виставимо періоди, і будемо як держава думати про своїх людей і їх благополуччя. Ми можемо закупити 4 млрд куб. м в літній період? Можемо! Тоді навіщо враховувати середньозважену ціну за 12 місяців? Досить 6 міс., як і пропонує Міненерговугілля», - зауважує виданню Віце-прем’єр-міністр.

Зміни до постанови КМУ №187 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» погоджені всіма центральними органами виконавчої влади та схвалені Урядовий комітетом.

У цьому контексті Володимир Кістіон висловив сподівання, що враховуючи переговори з МВФ, найближчим часом крапка у цьому питанні буде поставлена.

 

 
Коментарі (0)