ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКСУ вирішить питання конституційності тарифів на світло та воду

КСУ вирішить питання конституційності тарифів на світло та воду

Верховний Суд України вирішив звернутися до Конституційного Суду з приводу конституційності тарифів на світло та воду в розрізі: чи відповідає Конституції створена Президентом НКРЕКП
Вчора на засіданні Пленуму Верховного Суду було прийнято рішення звернутися до Конституційного Суду України з поданням щодо відповідності (конституційності):

1) Закон «Про природні монополії» 1 і 2 частин статті 11;

2) Закону україни «Про електроенергетику» 5-го абзацу 1 частини 12 статті;

3) Закону україни «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», пункту 4 частини першої статті 3;

4) Закону україни «Про питну воду та питне водопостачання» (в частині повноважень НКРЕКП) абзацу восьмого частини першої статті 13;

5) указу Президента від 27 серпня 2014 № 694/2014 «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг»;

6) указу Президента від 10 вересня 2014 № 715/2014 «Про затвердження Положення про національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг» положенням частини першої статті 8, частини другої статті 19, частини першої статті 106 та пунктів 3, 9, 91, 9-2 частини першої статті 116 Конституції.

Нагадаємо, в жовтні минулого року Київський апеляційний суд призупинив провадження у справі № 826/6876/15 про незаконність підвищення тарифів на електроенергію до роз'яснення Конституційним Судом повноважень Президента по створенню НКРЕКП у світлі рішення КСУ від 8 липня 2008 року № 14-рп/2008. На цій підставі припиняється і розгляд інших справ, що стосуються тарифів на електроенергію. Ухвала суду про можливості звернення в КСУ повинен розглянути Верховний Суд, який уповноважений направляти конституційні подання.

Необхідність звернення до КСУ з цього приводу ВСУ повинен був розглянути ще у січні 2016 року. Але тоді було вирішено зняти з розгляду Пленуму питання про звернення з цим конституційним поданням у зв'язку з надходженням до Суду ще одного визначення, що стосується повноважень НКРЕКП щодо встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення. Ухвалу від 26 листопада 2015 року по справі № 826/5964/15 направлено до ВСУ Київським апеллиционным адміністративним судом. Воно стосується, крім зазначених у більш ранньому зверненні положень законодавства, питання конституційності абзацу 8 частини 1 ст. 13 Закону україни «Про питну воду та питне водопостачання».

Таким чином, рішення Конституційного Суду стане ясно, чи має повноваження (у світлі положень Конституції) НКРЕКП, створена Президентом, встановлювати тарифи. Зазначимо, що висновок з приводу способу створення комісії КСУ вже робив - були визнані неконституційними повноваження Президента щодо створення комісії, що регулює природні монополії. Орган, створений в неконституційний спосіб, не має права встановлювати тарифи.
 
Коментарі (0)