ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКучеренко: Підвищення тарифів на електроенергію є неминучим

Кучеренко: Підвищення тарифів на електроенергію є неминучим

90% із суми у платіжках йде виробникам і лише 10% – на мережі. Тому й у нас вони такої поганої якості

В Україні – найдешевші у Європі тарифи на електроенергію для населення через низьку вартість експортування та незначні екологічні податки і акцизи. Відповідно, 90% із суми у платіжках йде виробникам і лише 10% – на мережі. Тому й у нас вони такої поганої якості та відбувається постійні переривання у подачі електроенергії.

За словами міністра з питань житлово-комунального господарства (2007-2010 рр.) Олексія Кучернка, у Європі ціни на електроенергію для населення є вищими, ніж для комерційних споживачів.

«Це аксіома та дуже важливий елемент. Часом, ціни для бізнесу є й вдвічі нижчими. Адже, зрозуміло, що ці виробництва споживають більше електроенергії. Це опт», – підкреслив Кучеренко.

Понад те, за його словами, в Україні ціни на електроенергію для населення – найнижчі у Європі. Тому й, як би хто не політизовував питання підвищення цих тарифів, вони все одно мусять зрости.

«Підвищення неминуче. Чим раніше воно відбудеться, тим матимемо меншу халепу, адже розумію, які проблеми в енергетиці уже накопичились за цей весь час», – переконаний Кучеренко.

У свою чергу міністр палива та енергетики (1999, 2005-2006 рр.), президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков зауважив: ще коли ми жили у режимі із плановою економікою, тарифи для населення були низькими. Система ж контролювала усю галузь на рівні держпланів.

«Тоді відбувалось штучне зниження собівартості певних генерацій. На приклад, потрібно було розвивати атомну, бо вона дешевша, ніж теплова. Тому й працював такий досить викривлений алгоритм взаємозв’язків», – розповів Плачков.

При цьому, часто занижувалась сама вартість праці. Та після переходу на ринкову систему енергетики, зі створенням енергоринку, собівартість електроенергії так і не почали правильно вираховувати.

 

«Тут у нас знову собівартість енергоатому виявилась вдвічі дешевшою. У всьому світі немає такого дива», – підкреслив Плачков.

Тож він підкреслив: зараз у ринковій системі взаємозв’язків залишаються рудименти планової системи.

«Відтак, отримуємо хаос та викривлення», – наголосив Плачков.

Разом із тим голова асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус зауважив: в Україні тариф на електроенергію для населення є найнижчим у Європі через малу вартість експортування та незначні екологічні податки і акцизи на електроенергію.

«Через це 90% грошей із нашої платіжки йде виробникам електроенергії і лише 10% – на мережі. Тому й у нас вони такої поганої якості та відбувається переривання у подачі електроенергії», – зазначив Герус.

Тоді, як у Європі виробники отримують лише близько 60% відсотків. В Україні ж відбувся величезний перекіс у сторону саме виробників.

«Понад те, якщо говорити про теплову генерацію, 80% її володіє компанія «ДТЕК». Окрім того, щоб продавати енергію у наш енергоринок, вона й постачає її і на біржу до Угорщини. Там на біржі вона продає її дешевше, ніж нам», – розповів Андрій Герус. 

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
21 Травня 2018 p. 23:11
Не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші - лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів. ------------------------------------------Тенденцію постійного знецінення українських національних грошей було закладено ще на початку 1992 року. В 1992 році ввели національну валюту "купонокарбованець" і з 1992 по 1996 рік той купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу: сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла . Отже, загалом за період незалежності українські гроші знецінились у мільйони разів. ----------------------------------------------Знецінення національних грошей, тобто інфляція, - це не що інше як тихий грабунок людей владою тієї держави, яка провадить таке знецінення.