ГоловнаІнтерв’юФінансування ЖКГ«Скорочення кількості субсидіантів - крок до монетизації субсидій»

«Скорочення кількості субсидіантів - крок до монетизації субсидій»

Уряд вніс ряд змін в діючі правила надання субсидії на житлово-комунальні послуги для населення.

Уряд вніс ряд змін в діючі правила надання субсидії на житлово-комунальні послуги для населення. Екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко в інтерв'ю Голос.ua поділився своєю думкою про те, як ці зміни вплинуть на одержувачів субсидій.

- Як перегляд правил отримання субсидій вплине на зростання боргів за комунальні послуги?

- Важке питання. Мета цього експерименту виключити зі списку одержувачів субсидій, платоспроможних громадян. Наскільки ця мета буде досягнута, за критеріями, які були впроваджені, поки сказати складно. Є маса критерій. Але я б сказав, що на борги впливає не перегляд системи субсидування, а підвищення ціни на газ. Також на зростання заборгованості за комуналку впливає «децентралізація» тарифної політики, яку віддали регіонам. Отримавши повноваження по встановленню тарифів на місцях тут же стали підвищувати ціни на воду і тепло. Субсидії лише наслідок непродуманої тарифної політики. По суті - це експеримент над українцями.

- Яка на сьогоднішній день заборгованість українців за комуналку?

- У районі 40 мільярдів гривень. Уряд не може сказати яка частина з неї - борги по субсидіях, а яка неплатежі населення. На сьогоднішній день немає однозначної статистики. Повторюся, що всі ми в зоні експерименту.

- Як ви думаєте, експеримент вдасться?

- В ту ситуацію, в яку уряд загнало себе, він уже вдалим не може бути. У Кабміні зараз намагаються підправити весь марення, які вони зробили. Україна зараз знаходиться в ямі. Уряд вирішив зробити перший крок, щоб з неї вибратися. Але для цього потрібні комплексні заходи. Не тільки в перегляді субсидування, в тарифній політиці і у взаємній відповідальності за неплатежів.

- Що робити людям, у яких площа житла перевищує 120 квадратних метрів, адже їх тепер автоматично позбавлять субсидій?

- Платоспроможні українці зі своєї зарплати платять податки і підтримують субсідіанта, у якого житлоплощу 120 кв. метрів. Тут тільки один вихід - продавати квартиру і переїхати в житло меншою площею. Зазначу, що у багатодітних сімей, які проживають на такій житлоплощі, субсидію не заберуть. Якщо в місті з цим простіше, то в сільській місцевості виникає реальна проблема. У багатьох там є будинки по 200 кв. метрів, в яких проживають пенсіонери. Відповідно, до такої проблеми потрібен індивідуальний підхід. У людей розрив шаблону. Вони до сих пір не розуміють, що всі ті, хто не отримують пільг платять за тих, у кого вони є. Якщо взяти будинок 200 кв. метрів і помножити 4,5 куба газу на метр квадратний, то вийде майже 1000 кубів на місяць.

- Чому не проводиться монетизація субсидій?

- Я до неї скептично ставлюся. Це величезний масив грошей і людей. Немає в світі таких програм, щоб така величезна кількість людей обслужити субсидіями. Для початку потрібно зрозуміти, чи є для цього гроші в бюджеті. Суму, яку заклав уряд - 71 мільярд гривень - є астрономічною. Така величезна кількість субсідіантов з такою сумою неможливо. Скорочення кількість субсідіантов - перший крок до реальної монетизації.

- Як вирішити кризу з неплатоспроможністю населення по комунальним тарифам?

- Проблема в тому, що уряд сама створила таку ситуацію і затягнуло туди людей. Тепер у всіх утриманські настрої і протверезіння. Також і у всіх інших сферах у нас проходять реформи.

- Чи будуть зростати тарифи на газ?

- Все залежить від переговорів з Міжнародним валютним фондом і майбутніх виборів. Економіки в даному питанні немає. Економічних підстав для зростання цін на газ для населення немає. Зростання ЖКГ тарифів призведе до збільшення боргів. Якщо уряд скоротити субсідіантов до 10 тисяч, то настане колапс, тому що зараз пільги отримують 70% населення.

 

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
08 Червня 2018 p. 17:10
Останні роки усі надавачі ком.послуг регулярно і досить часто "оновлюються", тобто часто змінюють вигляд своїх квитанцій. Після кожного такого "оновлення" споживачі отримують оновлені платіжки, у яких вони раптом бачать, що їм приписаний борг, хоча вони завжди справно оплачували ком.послуги і ніяких боргів раніше не було. Довести "помилковість" штучного боргу практично неможливо (перевірено особисто); тобто ви документально доведете, що боргу немає , але вам все одно і далі будуть надходити платіжки із штучними боргами від тої самої "оновленої" компанії , дедалі все більшими, ніж той борг , який ви спочатку оспорювали.
Коля Пухов
13 Червня 2018 p. 19:35
Нічого не сказано про тих людей, які позбавлені засобів існування по незалежним від них причинам, з ініціативи держави. Їм так і буде при нарахуванні субсидії приписуватись "віртуальний" дохід?
Коля Пухов
21 Серпня 2018 p. 18:39
Багато осіб непенсійного віку звільнені з попереднього місця роботи у зв"язку з різноманітними "ліквідаціями", "реорганізаціями" і т.п. держустанов; тобто позбавлені засобів існування по незалежним від них причинам, з ініціативи держави. І якщо у сім"ї є така особа, то тепер, по новим правилам , такій сім"ї СУБСИДІЯ призначатись не буде. Фактично виходить, що людина не має доходу з вини держави, а постраждає від цього те домогосподарство, у якому проживає ця людина...