ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняЛібералізація газового ринку України - ілюзія конкуренції

Лібералізація газового ринку України - ілюзія конкуренції

Лібералізація газового ринку України у 2013 році, незважаючи на скасування Кабінетом Міністрів монополії НАК «Нафтогаз України» і очікування приходу інших трейдерів на внутрішній ринок газу, малоймовірна.

Про це сказав незалежний енергетичний експерт Михайло Гончар, - інформує УНІАН.

«Наша економіка монополізована, в ній знищується конкурентне середовище, тому лібералізація малоймовірна. Навіть якщо про це офіційно говорять, приймають відповідні документи, це все лише мішура», - сказав експерт.

Михайло Гончар зазначив, що у 2013 році будуть закладені принципи переходу державної природної монополії «Нафтогазу» до приватної протиприродної монополії.

«На вершині цієї піраміди буде знаходитися ніхто інший, як Group DF, що належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу», - підкреслив експерт.

«У наступному році виникне маса різних великих і малих трейдерських компаній, які будуть створювати ілюзію того, що у нас дійсно конкурентний, лібералізуючий внутрішній ринок газу», - додав експерт.

Також експерт зазначив, що формально вони будуть виглядати як незалежні.

Нагадаємо, у квітні 2012 року НКРЕ затвердила порядок доступу до газотранспортної системи (ГТС) України, що надає суб'єктам ринку рівні права з доступу до системи і підземних сховищ газу (ПСГ). У жовтні 2012 року Кабінет Міністрів припинив дію постанови №163 від 5 березня 2008 року, якою забезпечувалася монополія НАК «Нафтогаз України» на реалізацію імпортного газу. У грудні 2012 року державний газовий монополіст «Нафтогаз України» закликав Федерацію роботодавців, яка об'єднує найбільші підприємства, долучитися до пошуку трейдерів для поставок газу промисловим підприємствам за низькими цінами. За заявою глави «Нафтогазу» Євгена Бакуліна, «Нафтогаз України» очікує збільшення поставок газу від німецької компанії RWE і приходу інших європейських трейдерів на внутрішній ринок. Компанія Ostchem Holding (Кіпр), що входить в підконтрольну бізнесменові Дмитру Фірташу групу Ostchem Group, має намір в 2013 році поставити 8 млрд куб. м газу в Україну. З квітня 2011 року компанія Ostchem Holding (Кіпр) почала самостійний імпорт в Україну спочатку середньоазіатського, а з 2012 року - російського газу. На сьогодні Ostchem забезпечує газом практично всіх великих виробників міндобрив в Україні.

 
Коментарі (0)