ГоловнаГоловнеГазопостачанняЛібералізація внутрішнього газового ринку дала перші результати

Лібералізація внутрішнього газового ринку дала перші результати

Україна зробила істотні кроки у напрямі лібералізації внутрішнього газового ринку, що, зокрема, створює основи законодавчої бази для залучення на її ринок іноземних газових трейдерів.

Про це заявив заступник голови експертної ради з питань газової промисловості і ринку природного газу Леонід Уніговський, - інформує РБК-Україна.

«По-перше, ухвалення закону про ринок газу. По-друге, прийняті нові правила доступу до газотранспортних систем. Це створює основи необхідної законодавчої і нормативної бази для залучення на український ринок нових гравців - іноземних газових трейдерів», - сказав експерт.

Він підкреслив, що німецька компанія RWE вже почала постачання природного газу до України, а інші трейдери зацікавлені у входженні на ринок країни.

«Уже є перші результати і компанія RWE почала фізичне постачання природного газу до України. Зацікавленість виявляють і інші зарубіжні газові трейдери. Я сподіваюся, що вони не лише зберігатимуть газ в українських сховищах, а й активно працюватимуть на українському газовому ринку», - сказав Леонід Уніговський.

Він також заявив, що актуальним для розширення конкуренції є створення в Україні віртуального майданчика, так званого газового хабу, для реалізації електронних технологій торгівлі природним газом. На сьогодні в Україні відсутня реалізація газу на торгівельних майданчиках (хабах, біржах, аукціонах і т.д.), яка дозволяє вибирати продавця (покупця), умови і строки постачання, а також - інші аспекти ринкової купівлі-продажу продукції.

 
Коментарі (0)