ГоловнаГоловнеГазопостачанняУкраїнську ГТС підгодують німецькими кредитами

Українську ГТС підгодують німецькими кредитами

ДК «Укртрансгаз» і Deutsche Bank підписали угоду щодо відкриття кредитної лінії в розмірі 53,5 млн євро на модернізацію компресорної станції Бар газопроводу «Союз».

Угоду підписали керівник департаменту торговельного фінансування та ринку капіталів підрозділу глобального транзакційного банкінгу Deutsche Bank Штефан Ціммер і перший заступник директора ДК «Укртрансгаз», член комісії з припинення діяльності ДК НАК «Нафтогаз України» Мирослав Химко,- інформує прес-служба Міненерговугілля.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко відзначив, що відкриття кредитної лінії є надзвичайно важливим кроком для модернізації української ГТС.

«Для нас надзвичайно важливо, що ми отримаємо таких партнерів для модернізації нашої ГТС. Те, що німецька промисловість і німецькі фінанси заходять у нашу газотранспортну систему, є сигналом не тільки для нас, а й для всієї енергетичної спільноти, і це є ключовим елементом енергетичної безпеки Європи», - сказав Юрій Бойко.

Він додав, що Україна виконує усі свої зобов’язання і є надійним транзитером газу, і завдяки кредиту Deutsche Bank вдасться ще більше підвищити надійність вітчизняної ГТС.

У свою чергу посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль сказав, що Україна зберігає свою важливу роль як транзитер енергоносіїв до ФРН і запевнив, що його держава підтримуватиме зусилля України на модернізацію ГТС.

«Федеральний уряд підтримуватиме усі зусилля, які спрямовуватимуться на модернізацію газотранспортної системи України», - зазначив Крістоф Вайль.

За кошти кредиту буде подовжено термін експлуатації газових компресорних станцій Бар ще на 15 років, що дасть змогу знизити на 28% об’єми використання природного газу та підвищити коефіцієнт корисної дії газових компресорів.

Кредитні кошти погашатимуться за рахунок скорочення витрат ДК «Укртансгаз» на паливний газ.

Період кредитування становитиме 10 років 9 місяців з моменту перерахування коштів. Німецька сторона планує профінансувати 85% вартості проекту, а ДК «Укртрансгаз» - 15%.

Нагадаємо, магістральний газопровід «Союз» здійснює транзит газу до країн Європи за ужгородським напрямком. Його проектна потужність – 26 млрд кубометрів на рік, проектний тиск – 7,5 МПа. Довжина газопроводу – 1 569 км. На газопроводі розташовані 12 компресорних станцій.

Станція Бар була введена в експлуатацію у 1979 році, має 7 газоперекачувальних агрегатів загальною потужністю 70 тис. кВт.

 
Коментарі (0)