ГоловнаДовідникДовідник ЖКГЛист - роз'яснення Нацкомпослуг Щодо тарифів на електричну енергію, що використовується для надання послуг населенню з теплопостачання

Лист - роз'яснення Нацкомпослуг Щодо тарифів на електричну енергію, що використовується для надання послуг населенню з теплопостачання

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, розглянула лист <…> щодо тарифів на електричну енергію, що використовується для надання послуг населенню з теплопостачання, та повідомляє

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ
ЛИСТ

від 10.02.2014 р. № 868/13/47-14



Щодо тарифів на електричну енергію, що використовується для надання послуг населенню з теплопостачання

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, розглянула лист <…> щодо тарифів на електричну енергію, що використовується для надання послуг населенню з теплопостачання, та повідомляє.

Закон України “Про житлово-комунальні послуги” визначає, що комунальні послуги є результатом господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством. При цьому споживачем комунальних послуг є фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Постановою НКРЕ “Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню” від 23.04.2012 № 497, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2012 року за № 598/20911, встановлені тарифи на електроенергію, що відпускається населенню.

Відповідно до п. 2.1 Порядку застосування тарифів на електроенергію, затвердженого постановою НКРЕ від 23.04.2012 № 498, яку зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2012 року за № 599/20912 (далі - Порядок), до категорії населення відносяться фізичні особи (громадяни), які споживають електричну енергію для власних побутових потреб у житлових будинках, квартирах, гуртожитках; для потреб особистих підсобних господарств, присадибних і садових ділянок, дач; для освітлення особистих гаражів та боксів.

У зв’язку з цим можна зробити висновок, що до комунально-побутових потреб населення належать індивідуальні витрати електроенергії на побутове освітлення, опалення, приготування їжі, роботу електричних побутових пристроїв (пральних машин, холодильників тощо), приватної комп’ютерної та оргтехніки, санітарно-гігієнічні та культурні потреби – не пов’язані з отриманням доходів.

Відповідно до п. 2.1.1 Порядку населенню, яке розраховується з ліцензіатом за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи, відпуск електричної енергії проводиться за тарифами для населення.

Крім того, відповідно до Примітки до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, затверджених постановою НКРЕ від 23.04.2012 № 497, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 квітня 2012 року за № 598/20911 (далі - Тарифи), електрична енергія, яка витрачається в багатоквартирних будинках на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків, відпускається за тарифом 30,4 коп. за 1 кВт·год. (без ПДВ).

Виходячи із вищенаведеного, оплачувати електроенергію відповідно до Тарифів мають право лише споживачі (в т. ч. ОСББ), які забезпечують споживання електроенергії безпосередньо населенням в окремих житлових будинках, квартирах, гуртожитках тощо, а також безпосередньо задовольняють потребу в комфортному користуванні житловим фондом, тобто використовують електроенергію на технічні цілі житлових будинків для підтримки нормального функціонування систем їх інженерного забезпечення.

У разі, якщо для централізованого постачання води та/або опалення споживачам (в т. ч. ОСББ), у тому числі населенню (тобто для задоволення комунально-побутових потреб), використовується цілісний комплекс інженерного обладнання або окремо збудовані технічні споруди, які забезпечують технологічний процес надання послуг з тепло- або водопостачання, електрична енергія не є спожитою на технічні цілі населених пунктів, вона є ресурсом, що використовується у господарській діяльності.

Крім того, слід зазначити, що статтею 54 Господарського кодексу України визначено, що на суб’єктів господарювання, які здійснюють некомерційну господарську діяльність, поширюються загальні вимоги щодо регулювання господарської діяльності з урахуванням особливостей її здійснення різними суб’єктами господарювання, які визначаються цим Кодексом та іншими законодавчими актами.

Тобто наявність прибутку від здійснення своєї діяльності (господарської, підприємницької, професійної тощо) споживачем також не є визначальним фактором для застосування тарифів на електричну енергію.

Отже, оплата електричної енергії, спожитої на потреби господарської діяльності споживачів (в т. ч. ОСББ), навіть якщо результатом цих потреб є надання комунальних послуг населенню, в тому числі послуг з тепло- та водопостачання з використанням котлів, котелень тощо(крім вичерпного переліку: технічних цілей (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків), має здійснюватись за роздрібним тарифом для відповідного класу напруги.

Єдині роздрібні тарифи на електричну енергію формуються щомісяця згідно з Порядком розрахунку єдиних роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається для кожного класу споживачів, крім населення, населених пунктів та зовнішнього освітлення, на території України, затвердженим постановою НКРЕ від 26.08.2005 № 707, та встановлюються постановою НКРЕ.

Член Комісії К. Теличко 

 
Коментарі (0)