ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВЛьвівський сміттєпереробний завод складатиметься з двох частин

Львівський сміттєпереробний завод складатиметься з двох частин

Сміттєпереробний комплекс, що збудують у Львові на вул. Пластовій, працюватиме за механіко-біологічною технологією переробки ТПВ

Як повідомляє прес-служба Львівської міськради, сміттєпереробний комплекс, що збудують у Львові на вул. Пластовій, працюватиме за механіко-біологічною технологією переробки ТПВ.

"З точки зору тої маси відходів, з якою матиме справу цей переробний комплекс, є ключові завдання для його функціонування. Найперше і основне – це суттєво зменшити об'єм залишкових відходів, які мають потрапляти на подальшу утилізацію шляхом захоронення. Другий аспект: відібрати якомога більше вторинної сировини, яка може бути повторно використана", – розповів представник французької компанії Egis Крістофер Раунд.

Майбутній сміттєпереробний комплекс складатиметься із двох основних частин. Перша є механічною, йдеться про спеціальні сита, що розділятимуть відходи на дрібну фракцію (здебільшого органічні відходи) та неорганічні відходи. Дрібна фракція після цього потраплятиме на компостування, а неорганічні відходи потраплятимуть на сортувальну лінію, де відбуватиметься ручне сортування та відбір вторсировини.

Після відбору вторсировини та компостування може залишатись залишок, який після додаткової обробки відправлятиметься на полігон.

Друга частина комплексу складатиметься із біологічної обробки відходів, що буде розташована у окремій будівлі. Йдеться про компостування органічної фракції відходів у спеціальних тунелях.

Крістофер Раунд уточнив, що усі потужності комплексу будуть розташовані у приміщенні під накритим дахом. Процес компостування органічних відходів та їхнього "дозрівання" триватиме від двох до п'яти тижнів, протягом цього часу подріблені відходи перебуватимуть у спеціальному закритому приміщення.

"Після завершення процесу дозрівання компосту буде додаткове сортування цієї маси, з якої мають бути виділені залишки металу та інших елементів. Додаткове досортування видасть небажані домішки, які складаються здебільшого з інертних частин. Усе це відбувається у будівлі, яка є закритою і має свою системи очистки повітря через систему біофільтрів", – додав Крістофер Раунд.

Сміттєпереробний комплекс передбачає також будівництво цеху, де вироблятимуть РДФ–паливо, яке може бути використане на цементних заводах. Відбір матеріалів для виробництва палива може здійснюватися на етапі ручного сортування, коли забирають горючі матеріали для виготовлення високоякісного палива. РДФ-паливо нижчої якості також можна виготовляти з компосту.

Керівник ЛКП "Зелене місто" Вадим Ноздря сказав, що зараз мерія веде перемовини з двома цементними заводами щодо можливого виготовлення РДФ-палива для цих підприємств. Він уточнив, що йдеться про заводи біля Здолбунова та Кам'янця-Подільського.

Після введення у експлуатацію сміттєпереробний завод зможе переробляти 65% всіх відходів, що продукують у Львові. 35% відходів будуть захоронювати на полігоні, однак під час "дозрівання" з компосту заберуть більшу частину рідини, яка б могла перетворитись у фільтрат. Вартість переробки 1 тонни сміття на сміттєпереробного заводі становитиме приблизно 1 тис. грн.

Ноздря додав, що відходи будуть захоронювати на новому полігоні, на будівництво якого заплановано витратити приблизно 15 млн євро. Однак наразі ще не відомо, де саме його облаштують.

 

 
Коментарі (0)