ГоловнаНовини ЖКГЖитлоМайновий реєстр стане доступнішим

Майновий реєстр стане доступнішим

Уряд змінив процедуру ведення держреєстру майнових прав на нерухоме майно. Тепер українці отримають доступ до інформації з держреєстру обтяжень об'єктів іпотеки або арешту.

Кабінет Міністрів спростив порядок ведення держреєстру майнових прав на нерухоме майно. Відповідний документ, підготовлений Міністерством юстиції вчора без зауважень був затверджений на засіданні уряду, повідомляє газета «Комерсант». У пояснювальній записці до документу зазначається, що запропоновані поправки вдосконалюють процес реєстрації прав власності на майно та їх обтяжень.

Зокрема, законопроектом прописана чітка процедура внесення записів до державного реєстру при отриманні свідоцтва про право власності. Нагадаємо, що до цього часу в законодавстві не передбачена процедура отримання дубліката документа, що підтверджує право власності на нерухомий об'єкт. У більшості випадків, відзначають юристи, держреєстратор відправляв заявників до суду для визнання права власності.

При цьому, зміни в постанову передбачають можливість надання інформації з держреєстру будь-якій фізичній та юридичній особі про наявність обтяжень на об'єкт нерухомості іпотекою, забороною чи арештом. В цьому документі містяться норми, які можуть стати причиною судових розглядів, і на це потрібно звернути увагу, відзначають юристи. Зокрема, всупереч нормам закону «Про держреєстрацію речових прав», постановою встановлено право центрального апарату «Укрдержреєстру» здійснювати реєстрацію прав на нерухомість.

Серед необхідних змін експерти відзначають пристосування процедури реєстрації до потреб обороту: в такому разі право власності може перейти за умови оплати за об'єкт на рахунок продавця.

Як раніше повідомляла «У.К.», Державна реєстраційна служба в цьому році має намір прибрати розподіл «спеціалізацій» державних реєстраторів. «В цьому році буде введена уніфікація всіх державних реєстраторів. Тобто, ми приберемо розподіл між державними реєстраторами нерухомості, бізнесу, актів цивільного стану, та зробимо уніфіковану професію - державний реєстратор. Ці люди зможуть надавати послуги по всім напрямкам на певній території. Відповідні проекти нормативних актів нами підготовлені. І я думаю, що ми за два-три місяці повинні це питання завершити», - заявив у січні голова «Укрдержреєстру» Дмитро Ворона. 

 
Коментарі (0)