ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГПоловина українців економить енергоресурси у побуті

Половина українців економить енергоресурси у побуті

Як заощаджують українці енергоресурси у себе вдома, та чи переймаються вони цими проблемами взагалі, - з'ясовувала «Україна Комунальна».

Економія води, електроенергії та тепла у побуті – питання актуальне, мабуть, для кожного з нас. І його вирішення не слід відкладати у довгий ящик, адже зберігати тепло й електроенергію краще, аніж потерпати від протягів, вогкості і холоду у власній квартирі та сплачувати великі рахунки за марнотратно витрачені ресурси.

У кожному будинку завжди є можливість економії енергії. Наприклад, приблизно 30% тепла в житлових будинках втрачається через погано зачинені вікна і двері. Для запобігання втратам зараз широко використовуються склопакети. У разі їх встановлення, теплові втрати зменшуються одразу на 25-35%. Вони мають такий самий опір теплопередачі, як цегляна стіна завтовшки 50см.

Не потрібно забувати й про те, що радіатори опалення, затулені гардинами, чи невдало розставленими меблями, швидше будуть віддавати тепло вулиці, ніж вашій оселі.

Втім, заощадити без попередніх капіталовкладень вдається не завджи. Це, зокрема, стосується встановлення лічильників електроенергії та води. Якщо поставити прилади обліку води, можна економити від 200 грн на рік. Витрати на його придбання та встановлення обійдуться вам приблизно в 500-1000 грн. Однак, лічильник окупить себе вже за 12-16 місяців.

Те саме стосується і лічильника на електроенергію. Якщо ви любите засиджуватися допізна, то замість звичайного лічильника електроенергії доцільно встановити двотарифний. З 23:00 до 7:00 електроенергія обійдеться в чотири рази дешевше, ніж у денний час. Установка такого лічильника обійдеться приблизно у 600 грн. «Нічний» лічильник буде економити не менше 30% щомісячної плати. Ваш рахунок за електрику також істотно зменшиться, якщо повністю перейти на «економні лампи».

Енергозберігаючі лампи споживають у 5 разів менше електроенергії, ніж звичайна лампа розжарювання. Середній термін служби звичайної лампочки – 1000 годин, а енергозберігаючої – 9000 годин. Хоч енергозберігаюча лампочка і коштує дорожче, вона окупається за 8-9 місяців при щоденному використанні.

Про проблеми ефективного використання енергоресурсів у побуті «Україна Комунальна» писала вже неодноразово. Цього разу ми вирішили піти далі, і поцікавитись, чи переймаються цими проблемами наші читачі на ділі. А, якщо так, то які саме способи економії вони обирають?

Як виявилось, майже половина опитаних, - а це 45% респондентів, - намагаються використовувати практично усі можливі способи економії енергоресурсів. Шлях до економії сімейного бюджету через встановлення лічильників на воду обрали для себе 13% громадян. Більше того, дана частка респондентів зізнаються, що намагаються використовувати воду лише по мірі необхідності та не витрачати її даремно. 11% опитаних переконалися у ефективності енергозберігаючих ламп, тому замінили у себе вдома старі лампи розжарювання.

Витратились на встановлення металопластикових вікон та дверей 10% громадян. Заощаджувати, в першу чергу, на теплопостачанні, встановивши автономне опалення,  вирішили 8% респондентів. Утеплили зовнішні стіни будинку лише 3% опитаних. На сам кінець 10% громадян виявились байдужими до будь-яких з перерахованих способів економії енергоресірсів і зазначили, що не переймаються такими проблемами взагалі.

На офіційній сторінці «України Комунальної» у Facebook, більшість опитаних, а це 12 читачів, – відповіли, що вирішили розпочати екнономію власного бюджету зі встановлення приладів обліку води. Ще 11 громадян замінили в оселі старі лампи розжарювання на енергозберігаючі. Інші 10 читачів першочерговою бачать заміну вікон та дверей на металопластикові.

 
Коментарі (0)