ГоловнаВибір редакціїПодіїМешканці ТОТ мають змогу отримувати пенсії

Мешканці ТОТ мають змогу отримувати пенсії

Після початку повномасштабного вторгнення люди, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, мають змогу все одно отримувати пенсію від українського Уряду.
Після початку повномасштабного вторгнення люди, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, мають змогу все одно отримувати пенсію від українського Уряду. Так було прийнято Постанову № 162, якою врегульовано особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану, про це повідомила пресслужба Пенсійного Фонду України.
 
Таким чином, виплата пенсій одержувачам може здійснюватися такими способами:
 
— на поточні рахунки в банках;
 
— через національного оператора поштового зв’язку, функції якого виконує акціонерне товариство «Укрпошта».
 
У випадку одержання пенсії на карту суттєвих змін для пенсіонерів, які залишились та ТОТ, не відбулось. Адже кошти продовжували зараховуватись, головне їх знімати або переводити на інший рахунок.
 
Однак у зв’язку з тим, що «Укрпошта» не може доставляти пенсії на окуповані території, Пенсійний фонд України перераховує пенсії на їх поточні рахунки, які відкриваються в банку за зверненням органів Пенсійного фонду України без отримання від одержувачів заяв про виплату пенсії з відкриттям рахунка в банку, … і вони виплачуються одержувачам після укладення ними договору банківського рахунка з банком.
 
Пенсіонерам, які залишились на окупованих після 24.02.2022 року територіях, було відкрито (без їх відома) рахунки в Ощадбанку, на які продовжувала нараховуватись пенсія.
 
Разом з тим, люди не знали про відкриті рахунки за ініціативою Пенсійного фонду та не зверталися до банку за укладенням договору. Саме тому якщо пенсіонер не звернувся протягом 6-ти місяців до Пенсійного фонду чи банку, зараховані на рахунки кошти були повернені назад Пенсійному фонду України.До слова, більшість територій окуповані набагато більше часу, ніж 6 місяців.
 

Щоб мати змогу одержати ці кошти, особі потрібно звернутись до банку та укласти договір банківського рахунка. Або якщо пенсіонер бажає отримати кошти на інший рахунок, відкритий в іншому банку, він має звернутися до органу Пенсійного фонду (з окупованої території це можливо зробити лише електронним шляхом, наприклад, через Електронний портал Пенсійного фонду України) та подати письмове звернення з зазначенням реквізитів іншого рахунку. 

 
Коментарі (0)