ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняМешканці Вінниччини п’ють якісну воду

Мешканці Вінниччини п’ють якісну воду

Найбільшою проблемою для Вінницької області є промислові відходи, а саме люмінесцентні лампи, які містять ртуть – відходи І класу небезпеки.

За даними Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області Вінниччина входить в десятку кращих областей України за якістю питної води.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Вінницької ОДА.

Проте в області залишається низка екологічних проблем, наслідки яких так чи інакше слугуватимуть потенційною загрозою для довкілля та здоров’я людей. Однією з найгостріших природоохоронних проблем області залишаються понад 2 тисячі тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин.

У 2011 році за кошти державного та, частково, обласного фондів охорони навколишнього природного середовища вивезено на знищення 138, 301 тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин, а вже у січні 2012 року на вимогу Міністерства екології та природних ресурсів України під керівництвом Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області проведена чергова інвентаризація непридатних хімічних засобів захисту рослин.

У 2012 році близько 2 тисяч тонн пестицидів буде вивезено з Вінницької області, окрім тих пестицидів, що мають власника, тобто конкретне підприємство, яке відповідає, згідно з чинним законодавством, за утилізацію. На реалізацію цієї програми виділено 45 мільйонів гривень.

Найбільшою проблемою для Вінницької області є промислові відходи, а саме люмінесцентні лампи, які містять ртуть – відходи І класу небезпеки. Не тільки промислові підприємства, але й населення використовує їх, через значну енергоефективність. Однак підприємства утилізують ці відходи в установленому порядку, на відміну від населення. Необхідно створити систему прийому люмінесцентних ламп на утилізацію від населення. Іншою проблемою утилізації відходів є підприємства, які мають автомашини. До відходів діяльності цих підприємств належать шини, акумулятори, відпрацьовані мастила.

Практично всі виробництва області, а це майже 1800 підприємств мають дозволи на викиди. Дозвіл на спеціальне водокористування мають близько 800 підприємств, які скидають воду в Південний Буг. Це «ВінницяВодоканал», Ладижинська ТЕС тощо. Виробництв, які б дуже забруднювали навколишнє середовище водними відходами, в області немає.

Анна Недогибченко 

 
Коментарі (0)