ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняМиколаївський водоканал перейде у концесію

Миколаївський водоканал перейде у концесію

Миколаївський водоканал приймає пропозицію передачі у концесію. Керівництво компанії запевняє, що це не вплине на тарифи.

«Миколаївводоканал» передадуть у концесію. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Миколаївської міської ради.

Спочатку, згідно з відповідними умовами договору, для споживачів ця ситуація буде вигідною. У першу чергу тому, що тарифи на водопостачання не підвищать і навіть пообіцяють не змінювати їх протягом тривалого часу. Далі концесіонер може подати позов до Господарського суду з проханням змінити умови договору, оскільки (нібито) поточні економічні та енергетичні обставини у державі не дають можливості вести подальшу господарську діяльність через збитковість. Така політика може призвести до значного підвищення тарифів. За даними моніторингу діючих тарифів у Львівській області, собівартість тарифів на послуги з водопостачання за підсумками роботи водо-, каналізаційних підприємств за 9 місяців 2013 року на підприємстві, від якого надійшла пропозиція про передачу у концесію - ТзОВ «Енергія-Новий Розділ», становить 13,23 грн/куб. м, коли у Миколаєві – 7,22 грн/куб. м , а на послугу із водовідведення – 16,86 грн/куб. м при миколаївській – 5,87 грн/куб. м.  

Така зміна власника була б виправданою, наприклад, у випадку банкрутства підприємства, коли інші заходи з відновлення його діяльності вичерпано або, принаймні, якби це було кілька років тому, коли централізоване водопостачання проводилося аварійним водогоном від Надітицького водозабору, де вміст заліза у воді перевищував нормативні показники у 200 разів. Упродовж кількох років за ресурси різних рівнів бюджетів (а саме: державного – 4 млн. 783 тис.грн, районного - 209 тис. грн та міського - 457 тис. грн) збудований новий водогін від насосної станції «Львівводоканалу». Завдяки цьому якість води у Миколаєві відповідає усім державним стандартам і погіршується у старих міських мережах.

Тільки у 2013 році із державного бюджету за рахунок різниці у тарифах для населення погашена заборгованість підприємства по податках на суму 846,2 тис. грн. Кредиторська заборгованість підприємства тільки на 100 тис. грн перевищує дебіторську. Це свідчить про те, що МКП «Миколаївводоканал» – за умови приведення втрат покупної води хоча б до нормативних, при діючих тарифах, було б прибутковим підприємством.

До прийняття пропозиції передачі у концесію рівень втрат води поступово знижувався, а на початку 2013 року – різко зріс. Причина проста - керівництво водоканалу рік займал ося технічною документацією для передачі у концесію, а не зменшенням втрат. Основним аргументом необхідності передачі у концесію, озвученим директором МКП «Миколаївводоканал» на останній сесії Миколаївської міської ради у 2013 році, звучить як тільки неспроможність зниження втрат. Можливо, він відверто лобіює власні або чиїсь інтереси. Замість того, щоб шукати можливі способи та методи для покращення господарської діяльності підприємства, він особисто сприяє приватизації комунального майна.

Слід зауважити, що існують приклади невдалого досвіду концесії в Україні. Колективні підприємства «Луганськводоканал» та «Артемівськводоканал» було передано в оренду приватній структурі. У першому випадку концесіонери після підписання договору з міською радою в установленому порядку змінили умови цього документа через суд. У результаті тарифи у Луганську стали найвищими в Україні. І споживачі змушені платити.

 
Коментарі (0)