ГоловнаКоментаріПодіїМ.Лазебна:"Для понад мільйона українців з 1 липня проіндексують пенсії"

М.Лазебна:"Для понад мільйона українців з 1 липня проіндексують пенсії"

З 1 липня 2021 року індексацію пенсій проведуть для понад 1 мільйону українців. І 5 мільйонів з них отримають цільові, адресні програми. Цим людям за 75 років, за 80 років.
З 1 липня 2021 року індексацію пенсій проведуть для понад 1 мільйону українців. Про це в інтерв’ю "Радіо Свобода" розповіла міністерка соціальної політики Марина Лазебна.
 
"Треба сказати, що ми з 1 липня для більш ніж мільйона людей, будемо індексувати по 100 гривень. Це та категорія людей, яка не потрапила в індексацію. У 2017 році було так ухвалене пенсійне законодавство, і деякі категорії людей вилучені з індексації. Індексація стала вибірковою. І тому ми не могли залишити. Тому що ціни зростають, житлово-комунальні тарифи зростають... Як не індексувати пенсії? Пенсія – це теж дохід. Вона має не знецінюватися. І це, до речі, теж норма Конституції, яку ми маємо виконувати. Тому зараз ще 1 мільйону додамо по 100 гривень. Це буде щомісячна доплата до пенсії", – розповіла Марина Лазебна.
 
Під це підвищення потрапить загалом 10,5 мільйонів пенсіонерів.
 
"І 5 мільйонів з них ми даємо цільові, адресні програми. Цим людям за 75 років, за 80 років", – заявила міністерка.
 
Також, Марина Лазебна, розповіла, що з 1 липня прожитковий мінімум найнижчої категорії становитиме 1 854 гривні.
 
"Я завжди орієнтуюся на категорію з найменшим рівнем. Це на непрацездатних, пенсіонерів. Тому що від нього залежні всі доплати, які ми зараз будемо перераховувати, пенсії… У цьому році ми зробили вже декілька підвищень. Ми зробили 1 січня, коли піднімалась мінімальна зарплата. Ми зробили у березні індексацію для 8 мільйонів людей. В липні будемо перераховувати прожитковий для людей у кого доплати, надбавки (шахтарські, дітям війни). Там є багато різних надбавок, доплат до пенсій, які розраховуються від прожиткового. І також підвищуються пенсії деяким категоріям пенсіонерів", – заявила Лазебна.
 
Нагадаємо, загальний прожитковий мінімум у 2021 році становить 2 189 гривень з 1 січня по 30 червня. З липня по кінець листопада він має зрости до 2 294 гривень, з 1 грудня – 2 393 гривні.
 
Для дітей від шести до 18 років і працездатних людей цей показник дещо вищий, для дітей до шести років та осіб, які втратили працездатність – нижчий.
 
Коментарі (0)