ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВМіндовкілля радять удосконалити порядок поводження відходів від руйнувань

Міндовкілля радять удосконалити порядок поводження відходів від руйнувань

ак, Порядок містить ряд недоліків, які полишають органи місцевого самоврядування та військові адміністрації сам на сам із своїми проблемами

 

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Міністерство розвитку громад та територій України підготували  підзаконний акт, який має допомогти органам місцевого та військовим адміністраціям навести лад із відходами, що утворюються внаслідок пошкодження чи знищення різних об’єктів окупантом. 

Екологи Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ) поділилися  думками щодо даного документа. Так, Порядок містить ряд недоліків, які полишають органи місцевого самоврядування та військові адміністрації сам на сам із своїми проблемами, пов’язаними із поводженнями з відходами від руйнацій, та не убезпечує довкілля від шкідливого впливу таких відходів. Також порядок не сприятиме переробці та повторному використанню відходів від руйнацій, а щодо небезпечних відходів в складі відходів від руйнувань – проект порядку не деталізує алгоритм поводження з ними та фінансові механізми оплати таких послуг ліцензованих організацій. Також проект не враховує економічного фактору, що часто є вирішальним, а саме: чи вигідно вивозити всі відходи в одне місце для сортування та переробки, чи можна відходи подрібнити спочатку на місці їх утворення, щоб принаймі їхній об’єм зменшити, що потягне економію транспортних видатків?

Отож, порядок дає визначення відходів від руйнувань – це частини (уламки) пошкоджених (зруйнованих) об’єктів,а також матеріали, предмети, які знаходились всередині або поруч із такими об’єктами у момент пошкодження (руйнування) та/або виконання робіт із демонтажу (повного або часткового), та які повністю або частково втратили свої споживчі властивості та не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення.

Згідно Порядку, організація проведення операцій поводження з відходами від руйнувань забезпечується їх власником:

власником об’єкту, в результаті пошкодження якого утворились такі відходи або власником чи користувачем земельної ділянки, в межах якої такі відходи розміщені;

уповноваженим органом – щодо відходів від руйнувань, що розміщені на вулицях і дорогах населених пунктів, дорогах загального користування, місцях загального користування, в тому числі на територіях парків, площ, майданів, набережних, прибудинкових територій, пляжів, кладовищ тощо (в тому числі ті, що віднесені на зазначені території ударно-повітряною хвилею внаслідок потрапляння засобів ураження, вибухів). В такому формулюванні Порядку не зовсім зрозуміло, хто є власником об’єкту, від пошкодження якого утворилися відходи від руйнування, особливо у випадку руйнування багатоквартирних будинків, в контексті того, хто буде відповідальним за організацію операцій із відходами руйнування. Кожна багатоповерхівка є спільним майном усіх власників квартир у ній. Тому, обов’язок буде покладатися на власників квартир в цій багатоповерхівці. Проте таке формулювання за умов частої евакуації чи взагалі загибелі жильців квартир, що знаходяться в зоні бойових дій, буде неефективним. На практиці, такий обов’язок перейде до уповноважених органів (в Порядку це виконавчі органи сільської, селищної, міської ради, а в разі його відсутності – військова адміністрація)

Порядок покладає на уповноважені органи обов’язок обліку відходів від руйнування. Облік відходів не деталізований щодо методів обліку. Також вказується, що такий облік ведеться в місцях тимчасового зберігання, проте для планування перевезення таких відходів від місця утворення до місця зберігання необхідне визначення обсягів (ваги) чи об’єму таких відходів. Проте Порядок не дає методик оцінки обсягу таких відходів.

 

 

 
Коментарі (0)